Хад

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Богот Хад.

Хад (или Ад) (старогрчки: ᾍδης) бил бог на подземниот свет во старогрчката митологија, син на титанот Крон и Реа. Негова сопруга била Персефона. Заедно со браќата Зевс и Посејдон го сочинувал тројството на најголеми грчки богови. Кога браќата му го одзеле тронот на таткото Крон, ја поделиле власта. На Зевс му припаднала власта над небото и земјата. Посејдон ја добил власта над морето, а Хад станал владатер на подземниот свет.

Негов еквивалент во римската митологија е богот Плутон.