Хеба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хеба (Музеј на уметности, Сан Паоло Бразил)

Хеба е божица на младоста и сексот, ќерка на Јупитер (Зевс) и Јунона (Хера). Таа е позната и како Неотета (грчки: νεότης), што значи „младост“. На Олимп ја извршувала функцијата како пехарничка, т.е. по наредба на Зевс, таа ги служела боговите со нектар. Кога Херакле станал бог, Хеба се омажила за него.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 107.