Небо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Небото над облаците

Воздухот сам по себе е проѕирен и безбоен , но за нас ведрото небо има сина боја. Тоа произлегува оттаму што воздухот е полн со ситни честички прашина. Сончевите зраци минуваат низ таа прашина која се однесува како филтер и ги пропушта првенсвено синкавите зраци од сончевата светлина. Ако покрај тие честички во воздухот има и други видови „прашина“ ,сончевата светлина се филтрира повеќе откоку што е потребно и небото веќе не е сино-воздухот е загаден.Таму каде што загаденоста е голема , синото небо останува само како еден убав спомен.

Небото како тема во уметноста и популарната култура[уреди | уреди извор]

Небото се јавува како честа тема во уметноста и во популарната култура. Во таа смисла, постојат бројни дела кои се посветени или инспирирани од небото или тоа се јавува како дел од насловот.

Небото како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Небото како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Небото над Трнско“ (хрватски: Nebo iznad Trnskog) — песна на хрватската рок-група Азра (Azra) од 1983 година.[17][18]
 • „Западно небо“ (англиски: Western Sky) — песна на американската рок-група American Music Club од 1988 година.[19]
 • „Доцна за небото“ (англиски: Late For The Sky) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Џексон Браун (Jackson Browne) од 1974 година.[20]
 • „Патот и небото“ (англиски: The Road and the Sky) - песна на Џексон Браун од 1974 година.[20]
 • „Небо“ - песна на југословенската рок-група Електрични оргазам од 1981 година.[21]
 • „Летам високо (во пријателско небо)“ (англиски: Flyin' High (In The Friendly Sky)) - песна на американскиот соул-музичар Марвин Геј (Marvin Gaye) од 1971 година.[22]
 • „Северно небо“ (англиски: Northern Sky) - песна на британскиот поп-рок-музичар Ник Дрејк (Nick Drake) од 1970 година.[23]
 • „Небо“ - песна на македонската рок-група Д Џон (The John).[24]
 • „Гледам небото се подготвува да заврне“ (англиски: See The Sky About To Rain) - песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1974 година.[25]
 • „Индијанско летно небо“ (англиски: Indian Summer Sky) - песна на ирската рок-група У2 од 1984 година.[26]
 • „Мајка-Небо“ (англиски: Mother Sky) - песна на германската рок-група Кен (Can) од 1970 година.[27]
 • „Тоа дојде од небото“ (англиски: It Came Out of the Sky) - песна на американската рок-група Криденс Клирвотер Ривајвл (Creedence Clearwater Revival).[28]
 • „Портокалово небо“ (англиски: Orange Skies) — песна на американската рок-група Лав (Love) од 1966 година.[29]
 • „Сончево небо“ (Sunny Skies) - песна на американскиот рок-музичар Џејмс Тејлор (James Taylor) од 1970 година.[30]
 • „Големо небо“ (Big Sky) - песна на американската хардкор панк група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1982 година.[31]
 • „Запалено небо“ (Burning Sky) - песна на англиската рок-група Џем (The Jam) од 1979 година.[32]
 • „Горе од небото“ (Up From the Skies) - песна на рок-групата Џими Хендрикс Експириенс (The Jimi Hendrix Experience).[33]

Небото како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 64.
 2. Italo Kalvino, Nove kosmikomike. Beograd: Rad, 1999, стр. 36-42.
 3. Блаже Конески, Црн овен. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 18-19.
 4. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.
 5. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 28.
 6. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 20.
 7. Aleksandar Petrov, „Vasko Popa“, во: Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 197.
 8. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 105-111.
 9. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 286.
 10. Хорхе Луис Борхес, Сеќавањето на Шекспир. Скопје: Бегемот, 2016.
 11. Очудувања #1 #2 (кратки раскази). Скопје: Бегемот, 2018, стр. 66.
 12. Александар Спасов, „Димитар Солев или Достоинство на авангардниот реализам“, во: Димитар Солев, Одбрани раскази. Скопје: Мисла, 1970, стр. 9.
 13. Оливера Ќорвезироска, Две перници. Скопје: Три, 2010, стр. 171-174.
 14. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 258-259.
 15. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 44.
 16. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 16-19.
 17. Amazon.co.uk, AZRA - Kad fazani lete, Album 1983 (CD) (пристапено на 12.1.2017)
 18. Discogs, Azra (3) ‎– Kad Fazani Lete (пристапено на 18.12.2021)
 19. Discogs, American Music Club ‎– California (пристапено на 20.4.2021)
 20. 20,0 20,1 DISCOGS, Jackson Browne ‎– Late For The Sky (пристапено на 3.3.2019)
 21. YouTube, Elektricni Orgazam - "Nebo" uzivo u studiju 1981 (пристапено на 12.2.2017)
 22. Discogs, Marvin Gaye ‎– What's Going On (пристапено на 24.8.2020)
 23. YouTube, Nick Drake - 09 - Northern Sky (by EarpJohn) (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 24. The John & Space Rebel Gang, PMG Recordings #99.
 25. Discogs, Neil Young ‎– On The Beach (пристапено на 17.10.2018)
 26. U2, The Unforgettable Fire, Cai 9127, Jugoton.
 27. YouTube, Can - Mother Sky (1970) (HQ) (пристапено на 5.2.2017)
 28. YouTube, CCR - Willy And The Poor Boys - Full Album (пристапено на 23.12.2017)
 29. Love – Da Capo (пристапено на 21.3.2023)
 30. DISCOGS, James Taylor (2) ‎– Sweet Baby James (пристапено на 24.12.2017)
 31. DISCOGS, Hüsker Dü ‎– Land Speed Record (пристапено на 3.12.2020)
 32. DISCOGS, The Jam ‎– Setting Sons (пристапено на 3.6.2020)
 33. The Jimi Hendrix Experience, Axis: Bold as Love, SomeWax Recordings, SW043-2, 2001.
 34. „Романса меѓу јавето и сонот“, Антена, број 884, 5.6.2015, стр. 3.