Гром

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Гром (грмотевица, грмеж) — звук создаден од молња. Зависно од карактерот на молњата и растојанието на слушателот, громот може да варира помеѓу остро гласно пукање до долготрајно ниско кркорење. Отскокот на притисок и температура од молњата создава брзо проширување на воздухот, што резултира во ударен бран, кој всушност претставува гром.