Прејди на содржината

Автомобилски регистарски таблички во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Албанија, автомобилските регистарски таблички се издавани од регионалните дирекции за транспорт.

Нов формат[уреди | уреди извор]

Новиот формат не е заснован на окружни кодови. Исто така има критика зашто боите не се исти со боите на албанското знаме.

Новиот формат е сличен со италијанските и француските таблички. Дизајнот беше претставен на 16 февруари 2011. Табличките се состојат од сина лента со ознака 'AL' и редизајниран двоглав орел во бела боја, две сериски букви, заштитен холограм, 3 броеви и други две сериски букви, на крајот десно е напишан код на регионот и година на регистрација. Потоа истите се изземени.

Стар формат[уреди | уреди извор]

Регистарска табличка со помал фонт и дефункционални регионални кодови, издавани од 1995 до 2011. ‘KO’ е ознака за Корча.
Податотека:Albanian Car Plate Example (Tirana Plate).jpg
регистарска табличка со DIN 1451 фонт издадена од 1995 до 2002 година. 'TR' е ознака за Тирана.

Табличките со стар формат ќе станат дефункционални до февруари 2012 година. На новиот формат од 1995 г. Беше додадено црвено поле на левиот крај на табличката на кој имаше црн двоглав орел. На празниот простор помеѓу карактерите беше додаден заштитен холограм. Тој формат на таблички се состои од код од две букви за секој регион во Албанија, потоа четирицифрен број (0001-9999) и сериска буква одвоена со црта. Овие таблички сѐ уште се важечки. Како сериска буква на албанските таблички не се користат ‘O’, ‘Q’, ‘V’, ‘X’ и ‘Y’. Додека ‘Z’ се користи за владин автомобил.

Поранешни регионални ознаки[уреди | уреди извор]

Мапа на регионалните кодови во Албанија.
Код Округ
BC Тропоја
BR Белград
BZ Булчица
DI Дебар
DL Делвина
DR Драч
DV Девол
EL Елбасан
ER Колоње
FR Фиер
GJ Ѓирокастро
GR Грамеш
HS Хас
KJ Каваја
KO Корча
KR Кроја
KU Кукуш
KV Кучова
LA Курбин
LB Либражд
LE Леска
LU Лушње
MA Малеси е Мад
MK Малокастро
MR Мирдита
MT Матија
PE Пекин
PG Поградец
PR Пермет
PU Пук
SH Скадар (Шкодра)
SK Скрапар
SR Саранда
TP Тепелена
TR Тирана
VL Валона

Други типови[уреди | уреди извор]

Слика тип формат опис
Дипломатски CD 00-00 A зелени карактери на бела површина
Такси AA 000 T црвени карактери на жолта позадина

Други таблички[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]