Википедија:Велоекспедиции 2021

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Велоекспедиции“

Во текот на 2021 година била организирана една посебна велоекспедиција во една област, Општина Јегуновце, односно во селата долж реката Вардар.

Воедно, во текот на 2021 година биле спроведени низа збирни посети на различни места во Македонија.

Прва велоекспедиција[уреди извор]

Општина Јегуновце[уреди извор]

На 30 октомври 2021 година (сабота), корисниците Ehrlich91, Тони Ристов и Горан Каевиќ се упатиле кон селата долж течението на реката Вардар, преку Дервенската Клисура, каде што била спроведена петтата организирана посебна велоекспедиција.

Галерија[уреди извор]

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Нова џамија (Копанце) — џамија Q110712483 нова статија
2. Стара џамија (Копанце) — џамија Q110712437 нова статија
3. Џамија (Долно Орашје) — џамија Q110712081 нова статија
4. Џамија (Шемшево) — џамија Q110712386 нова статија
5. Џамија (Прељубиште) — џамија Q110712347 нова статија
6. ПУ „Симче Настевски“ - Долно Орашје — основно училиште Q110701631 нова статија
7. Џамија (Дворце) — џамија Q110701224 нова статија
8. Радушка Река — река Q20932909 нова статија
9. ОУ „Фаик Коница“ - Радуша — основно училиште Q12909118 значително подобрена статија
10. Џамија (Радуша) — џамија Q110697943 нова статија
11. ЖС „Радуша“ — железничка станица Q12906461 значително подобрена статија
12. ЖС „Орашје“ — железничка станица Q12906456 значително подобрена статија
13. ЖС „Јегуновце“ — железничка станица Q12906425 значително подобрена статија
14. Радуша — село Q3070903 значително подобрена статија
15. Рудник Радуша — село Q3304602 значително подобрена статија
16. Дворце — село Q3041871 значително подобрена статија
17. Орашје — село Q3076878 значително подобрена статија
18. Рудник „Радуша“ — рудник Q110829129 нова статија
19. Ракита — река Q3407767 значително подобрена статија
20. Јегуновце — село Q3084391 значително подобрена статија
21. Бистрица (Теаречка) — река Q20949384 нова статија
22. ПУ „Александар Здравковски“ - Јанчиште — основно училиште Q110865242 нова статија
23. ПУ „Александар Здравковски“ - Раотинце — основно училиште Q110865140 нова статија
24. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Јегуновце — црква Q12911723 значително подобрена статија
25. Сиричинско-раотинска парохија — црковна парохија Q23030720 значително подобрена статија
26. МХЕ „Градиште“ — хидроцентрала Q110874117 нова статија
27. ХЕК „Југохром“ — фабрика Q110878557 нова статија
28. Подбреге — село Q3076856 значително подобрена статија
29. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Подбреге — црква Q12911733 значително подобрена статија
30. Раотинце — село Q3137093 значително подобрена статија
31. Црква „Св. Никола“ - Копанце — црква Q12911881 значително подобрена статија
32. Црква „Св. Илија“ - Раотинце — црква Q12911834 значително подобрена статија
33. Црква „Св. Петка“ - Раотинце — црква Q12911926 значително подобрена статија
34. ОУ „Шемшево“ - Шемшево — основно училиште Q20569057 значително подобрена статија
35. ПУ „Шемшево“ - Жилче — основно училиште Q110928823 нова статија
36. ПУ „Шемшево“ - Копанце — основно училиште Q110928763 нова статија
37. ПУ „Шемшево“ - Прељубиште — основно училиште Q12906640 нова статија
38. ПУ „Шемшево“ - Туденце — основно училиште Q110928793 нова статија
39. Копанце — село Q3076842 значително подобрена статија
40. Јанчиште — село Q3076476 значително подобрена статија
41. Црква „Св. Теодор Тирон“ - Јанчиште — црква Q12911952 значително подобрена статија
42. Прељубиште — село Q3076847 значително подобрена статија
43. Црква „Св. Јован Богослов“ - Прељубиште — црква Q12911712 значително подобрена статија
44. Теаречка парохија — црковна парохија Q20574996 значително подобрена статија
45. Туденце — село Q3077496 значително подобрена статија
46. Црква „Св. Петка“ - Туденце — црква Q20569558 значително подобрена статија
47. Шемшево — село Q2962262 значително подобрена статија
48. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Шемшево — црква Q12911708 значително подобрена статија
49. Жилче — село Q3076881 значително подобрена статија
50. Црква „Св. Никола“ - Жилче — црква Q20566567 значително подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на велоекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Збирни посети[уреди извор]

Низ текот на целата 2021 година, корисникот Ehrlich91, сам или со други членови, фотографирал бројни недостапни објекти или села, за кои дотогаш немало фотографии на Заедничката Ризница.

Галерија[уреди извор]

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Црква „Св. Илија“ - Коњско — црква Q110776097 нова статија
2. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Велестово — црква Q80568003 подобрена статија
3. Црква „Св. Илија“ - Големо Илино — црква Q24051791 значително подобрена статија
4. Илински манастир — манастир Q111045106 нова статија
5. Галичички езера — езеро Q61119936 подобрена статија
6. Кучковски Водопад — водопад Q111603210 нова статија
7. Коњскарски манастир — манастир Q111471966 нова статија
8. Царев Врв — планински врв Q29982333 подобрена статија
9. Црква „Вознесение Христово“ - Трпејца — црква Q111472066 нова статија
10. Матка (кањон) — клисура Q2278990 подобрена статија
11. Калин Камен (езеро) — езеро Q111632883 нова статија
12. Меморијален центар „Коџаџик“ — спомен-куќа Q50815890 значително подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на велоекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Поврзано[уреди извор]