Дервенска Клисура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на северната падина на планината Жеден во Дервенската Клисура

Дервенска Клисураклисура покрај реката Вардар. Се протега од утоката на Беловишка Река до селото Рашче во должина од 21,5 км. Всечена е во тријаските варовници на Жеден од десната страна и Градиште и Долги Рид од левата страна на Вардар. Ги поврзува Полошката Котлина на северозапад и Скопската Котлина на југоисток[1]. Во клисурата постојат три теснини и две ерозивни проширувања. Во првото проширување се селата Дворце и Долно Орашје, а во второто селото Радуша и рудничката колонија. Преку клисурата води железничка пруга од нормален колосек изградена во 1952 година.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. д-р Ивица Милевски: Физичка географија на Република Македонија. Скопје, 2008, стр. 10.
  2. Marković, Jovan Đ (1968). Fizička geografija Jugoslavije (српскохрватски) (2. изд.). Naučna knjiga.