Список на држави по големина на јавен долг

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на јавниот долг на државите според ЦИА (проц. 2009 г.)
Карта на девизните и златните резерви на државите минус надворешниот долг според Светската книга на факти на ЦИА за 2010 г.

Ова е список на земјите по големината на нивниот јавен долг според Светската книга на факти на ЦИА за 2010 г. Ова е вкупен збир од владините позајмици минус отплати во домашна валута. Јавниот долг се разликува од надворешениот долг, што ги претставува девизните долгови во јавниот и приватниот сектор и мора да се финансира со приходи од девизно тргување. Долунаведените суми се претставени како постоток од бруто домашниот производ (БДП).

Место Земја  % од БДП[1] Година
1  Зимбабве 282,60 2009 (проц.)
2  Јапонија 189,30 2009 (проц.)
3  Свети Китс и Невис 185,00 2009 (проц.)
4  Либан 156,00 2009 (проц.)
5  Јамајка 124,50 2009 (проц.)
6  Италија 115,20 2009 (проц.)
7  Грција 113,40 2009 (проц.)
8  Сингапур 113,10 2009 (проц.)
9  Исланд 107,60 2009 (проц.)
10  Судан 103,70 2009 (проц.)
11  Белгија 97,60 2009 (проц.)
12  Шри Ланка 86,70 2009 (проц.)
13  Египет 80,10 2009 (проц.)
14  Израел 78,40 2009 (проц.)
15  Унгарија 78,00 2009 (проц.)
16  Франција 77,50 2009 (проц.)
17  Португалија 76,90 2009 (проц.)
18  Канада 75,40 2009 (проц.)
19  Германија 72,10 2009 (проц.)
20  Малта 69,40 2009 (проц.)
21  Австрија 69,30 2009 (проц.)
22  Велика Британија 68,10 2009 (проц.)
23  Кенија 66,70 2009 (проц.)
24  Јордан 64,40 2009 (проц.)
25  Сејшели 63,20 2009 (проц.)
26  Никарагва 63,10 2009 (проц.)
27  Холандија 62,20 2009 (проц.)
28  Брег на Слоновата Коска 61,90 2009 (проц.)
29  Норвешка 60,60 2009 (проц.)
30  Бразил 60,00 2009 (проц.)
31  Маврициус 58,70 2009 (проц.)
32  Филипини 58,70 2009 (проц.)
33  Албанија 58,10 2009 (проц.)
34  Индија 58,00 2009 (проц.)
35  Бутан 57,80 2009
36  Ирска 57,70 2009 (проц.)
37  Уругвај 56,60 2009 (проц.)
38  Кипар 56,20 2009 (проц.)
39  Свет 56,00 2009 (проц.)
40  Гана 55,20 2009 (проц.)
41  Мароко 55,10 2009 (проц.)
42  ОАР 54,00 2009 (проц.)
43  Малезија 53,70 2009 (проц.)
44  Виетнам 53,70 2009 (проц.)
45  Шпанија 53,20 2009 (проц.)
46  Тунис 53,00 2009 (проц.)
47  САД 52,90 2009 (проц.)
48  Ел Салвадор 52,70 2009 (проц.)
49  Аргентина 48,60 2009 (проц.)
50  Хрватска 46,80 2009 (проц.)
51  Полска 46,50 2009 (проц.)
52  Аруба 46,30 2005
53  Турција 46,30 2009 (проц.)
54  Пакистан 46,20 2009 (проц.)
55  Тајланд 45,90 2009(проц.)
56  Колумбија 45,80 2009 (проц.)
57  Костарика 45,10 2009 (проц.)
58  Панама 44,70 2009 (проц.)
59  Босна и Херцеговина 44,00 2009 (проц.)
60  Финска 44,00 2009 (проц.)
61  Доминиканска Република 42,40 2009 (проц.)
62  Боливија 42,00 2009 (проц.)
63  Данска 41,60 2009 (проц.)
64  Швајцарија 40,50 2009 (проц.)
65  Малави 39,50 2009 (проц.)
66  Јемен 39,40 2009 (проц.)
67  Бангладеш 38,80 2009 (проц.)
68  Црна Гора 38,00 2006
69  Мексико 37,70 2009 (проц.)
70  Хонгконг 37,40 2009 (проц.)
71  Словачка 37,10 2009 (проц.)
72  Бахреин 36,30 2009 (проц.)
73  Латвија 36,10 2009 (проц.)
74  Шведска 35,80 2009 (проц.)
75  Куба 34,60 2009 (проц.)
76  Чешка 34,10 2009 (проц.)
77  Република Кина 32,50 2009 (проц.)
78  Македонија 32,40 2009 (проц.)
79  Сирија 31,90 2009 (проц.)
80  Етиопија 31,80 2009 (проц.)
81  Словенија 31,80 2009 (проц.)
82  Литванија 31,70 2009 (проц.)
83  Србија 31,30 2009 (проц.)
84  Папуа Нова Гвинеја 30,20 2009 (проц.)
85  Украина 30,00 2009 (проц.)
86  Сенегал 29,80 2009 (проц.)
87  ЈАР 29,50 2009 (проц.)
88  Габон 29,10 2009 (проц.)
89  Гватемала 27,40 2009 (проц.)
90  Индонезија 27,40 2009 (проц.)
91  Тринидад и Тобаго 26,00 2009 (проц.)
92  Молдавија 25,50 2009 (проц.)
93  Замбија 25,50 2009 (проц.)
94  Перу 24,80 2009 (проц.)
95  Хондурас 24,40 2009 (проц.)
96  Парагвај 24,00 2009 (проц.)
97  Романија 24,00 2009 (проц.)
98  Јужна Кореја 23,50 2009 (проц.)
99  Саудиска Арабија 22,90 2009 (проц.)
100  Нов Зеланд 22,20 2009 (проц.)
101  Ангола 22,10 2009 (проц.)
102  Еквадор 22,10 November 2009 (проц.)
103  Танзанија 21,40 2009 (проц.)
104  Алжир 20,00 2009 (проц.)
105  Уганда 19,70 2009 (проц.)
106  Венецуела 18,00 2009 (проц.)
107  Боцвана 17,90 2009 (проц.)
108  Австралија 17,60 2009 (проц.)
109  Кина 16,90 2009 (проц.)
110  Иран 16,70 2009 (проц.)
111  Катар 15,70 2009 (проц.)
112  Гибралтар 15,50 2006 (проц.)
113  Намибија 15,10 2009 (проц.)
114  Камерун 14,90 2009 (проц.)
115  Луксембург 14,90 2009 (проц.)
116  Бугарија 14,80 2009
117  Нигерија 14,30 2009 (проц.)
118  Казахстан 14,20 2009 (проц.)
119  Узбекистан 9,60 2009 (проц.)
120  Кувајт 8,10 2009 (проц.)
121  Естонија 7,20 2009 (проц.)
122  Русија 6,30 2009 (проц.)
123  Чиле 6,10 2009 (проц.)
124  Валис и Футуна 5,60 2009 (проц.)
125  Азербејџан 5,10 2009 (проц.)
126  Екваторска Гвинеја 5,00 2004 (проц.)
127  Оман 4,50 2009 (проц.)
128  Либија 3,90 2009 (проц.)
129  Мозамбик 3,70 2009 (проц.)

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Јавен долг, Светска книга на факти, ЦИА. проверено на 23 мај 2010. (англиски)