8 февруари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
1191  Јарослав II — кнез на Владимирско-суздаљското Кнежевство.
1405  Константин XI Палеолог — последниот византискиот цар.
1688  Емануел Сведенборг — шведски научник.
1810  Елифас Леви — француски окултистички писател.
1827  Вилијам Двајт Витни — американски јазичар.
1828  Жил Верн — француски писател.
1830  Абдул Азисотомански султан.
1834  Дмитриј Иванович Менделеев — руски хемичар.
1880  Франц Марк — германски сликар.
1881  Георги Баждаров — македонски револуционер.
1888  Џузепе Унгарети — италијански поет.
1894  Кинг Видор — американски режисер.
1921  Лана Тарнер — американска глумица.
1925  Џек Лемон — американски глумец.
1931  Џејмс Дин — американски глумец.
1941  Ник Нолти — американски глумец.
1947  Љубиша Ристиќ — српски и југословенски режисер.
1955  Џон Гришам Реј — американски писател.
1963  Душко Радиновиќ— црногорски фудбалер.
1966  Христо Стоичков — бугарски фудбалер.
1970  Алонзо Морнинг — американски кошаркар.
1982  Рори Сатерленд — австралиски велосипедист.
1985  Петра Цетковска — чешка тенисерка.
1990  Клеј Томпсон — американски кошаркар.
1994  Фабијан Виде — германски ракометар.
1994  Хакан Чалханоглу — турски фудбалер.
1995  Јошуа Кимих — германски фудбалер.
1995  Габриел Дек — аргентински кошаркар.
1998  Руи Хачимура — јапонски кошаркар.
1999  Матијас Гидсел — дански ракометар.