28 февруари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
274  Константин I Великиримски цар од 306 до 337 година.
1533  Мишел де Монтењ — француски ренесансен писател и мислител.
1552  Јост Бирги — швајцарски часовничар и математичар.
1890  Владимир Нижински — руски балетан и кореограф.
1903  Винсент Минели — американски режисер.
1940  Марио Андрети — американски автомобилист, светски првак во трките на „Формула 1“ во 1978 година.
1942  Брајан Џоунс — англиски рок-музичар, член на групата Ролинг Стоунс.
1942  Дино Ѕоф — италијански фудбалски голман.
1944  Сеп Мајер — германски фудбалски голман.
1950  Антонело Рива — италијански кошаркар.
1953  Пол Кругман — американски економист, добитник на Нобеловата награда во 2008 година.
1957  Јан Кулеманс — белгиски фудбалер.
1961  Борут Петрич — словенечки и југословенски пливач.
1979  Примож Петерка — словенечки скокач со скии.
1979  Иво Карловиќ — хрватски тенисер.
1980  Васил Зафирчев — македонски театарски и филмски глумец.
1980  Тејшон Принц — американски кошаркар.
1982  Алберто Лосада — шпански велосипедист.
1985  Јелена Јанковиќ — српска тенисерка.
1999  Лука Дончиќ — словенечки кошаркар.
2000  Моис Кин — италијански фудбалер.
1998  Јосип Шутало — хрватски фудбалер.