15 февруари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
1564  Галилео Галилејиталијански астроном и физичар.
1710  Луј XV — крал на Франција.
1748  Џереми Бентам — британски филозоф.
1839  Рајко Жинзифов — македонски писател, преродбеник и публицист.
1874  Ернест Шеклтон — ирски истражувач.
1879  Павел Делирадев — бугарски општественик.
1898  Тотоиталијански глумец.
1911  Григор Витез — хрватски писател и преведувач.
1932  Момчило Богданов — македонски електро-инженер.
1942  Џеладин Мурати — македонски педагог.
1944  Хенри Тредгил — американски џез-музичар.
1952  Димитрие Дурацовски — македонски писател.
1957  Азис Положани — македонски политичар.
1962  Мило Ѓукановиќ — претседател и премиер на Црна Гора.
1962  Иван Стоилковиќ — македонски политичар.
1972  Јаромир Јагр - чешки хокеар.
1969  Ања Андерсен — данска ракометарка.
1973  Клод Макелеле — француски фудбалер и тренер.
1973  Ејми Ван Дајкен — американска пливачка.
1976  Оскар Фреир — шпански велосипедист.
1984  Дорота Рабчевска — полска пејачка.
1985  Виктор Томас — шпански ракометар.