Момчило Богданов

Од Википедија — слободната енциклопедија

Момчило Богданов (Крива Паланка, 15 февруари 1932) — македонски електроинженер, д-р на технички науки, редовен професор, продекан на ЕТФ во Скопје. Раководител на Катедрата за теоретска електротехника и на Институтот за електроника и сметачкиот центар. Работел на Универзитетот во Белград (Србија), Монс (Белгија) и Оран (Алжир). Тој е автор/соавтор на трудови од примената на банки на филтри и бранчиња, а најзначајни му се трудовите од областа на синтезата на активните филтри.[1]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Дигитално процесирање на сигнали“ (универзитетски учебник, соавтор Софија Богданов),
  • Теорија на електричните кола I и II

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Билтен на Универзитетот Св. Кирил и Методиј & Скопје“, бр. 520, мај 1989