4 февруари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
1495  Франческо II Сфорца — милански војвода.
1761  Блазиус Мерем — германски зоолог.
1815  Јосип Јурај Штросмајер — римокатолички епископ, добродетел и политичар од Хрватска.
1820  Божена Немцова — чешка писателка.
1872  Гоце Делчев — македонски револуционер и македонски национален јунак, идеолог на Македонското народноослободително револуционерно движење.
1873  Радое Домановиќ — српски писател.
1900  Жак Преверфранцуски поет и сценарист (†1977).
1908  Предраг Милосављевиќ — српски и југословенски сликар, дипломат и писател.
1913  Роза Паркс — афроамериканска активистка.
1918  Ида Лупино — англиско-американска глумица, режисерка и продуцентка.
1926  Ѓула Грошич — унгарски фудбалер.
1930  Борислав Пекиќ — српски писател.
1931  Благоја Иванов — македонски писател.
1947  Велија Рамковски — македонски стопанственик и политичар.
1948  Алис Купер — американски рок-пејач.
1956  Џудит Батлер — американска теоретичарка.
1963  Пирмин Цурбриген — швајцарски скијач.
1975 . Натали Имбруљаавстралиска кантавторка, модел и глумица.
1981  Јохан Вансумерен — белгиски велосипедист.
1989  Јон Изагире — шпански велосипедист.
1990  Наиро Кинтана — колумбиски велосипедист.