22 февруари (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 февруари
1403  Шарл VII Победникот — крал на Франција.
1732  Џорџ Вашингтон — првиот претседател на САД.
1788  Артур Шопенхауер — германски филозоф.
1810  Фредерик Шопен — полски композитор.
1857  Хајнрих Рудолф Херц — германски физичар.
1878  Христо Узунов — македонски револуционер.
1913  Ранко Маринковиќ — хрватски и југословенски писател.
1921  Џулиета Масина - италијанска глумица.
1932  Едвард Кенеди — американски политичар, член на Демократската партија на САД.
1935  Данило Киш — српски и југословенски писател.
1937  Петар Радаковиќ — хрватски и југословенски фудбалер.
1942  Војин Лазаревиќ — српски фудбалер.
1943  Едуард Лимонов — руски писател и политичар.
1949  Ники Лауда — австриски автомобилист, првак во трките на „Формула 1“.
1959  Кајл Меклахлан — американски глумец.
1964  Магнус Висландер — шведски ракометар.
1969  Брајан Лаудруп — дански фудбалер.
1972  Мајкл Ченг — американски тенисер.
1975  Дру Баримор — американска глумица.
1984  Бранислав Ивановиќ — српски фудбалер.
1981  Георгиос Принтезис — грчки кошаркар.
1990  Тарас Бурлак — руски фудбалер.
1992  Харис Сеферовиќ — швајцарски фудбалер.
1995  Рајан Кристи — шкотски фудбалер.