Список на планетарни маглини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е нецелосен список на планетарни маглини.

Северна полутопка[уреди | уреди извор]

Слика Име Месјеов каталог NGC Друга ознака Откриена Оддалеченост (исг) Привидна величина Соѕвездие
NGC6751.jpg NGC 6751 6,5 15,8 Орел
NGC 6210 HST.tif NGC 6210 4,7 9,3 Херкул
Ngc40.jpg Пеперушка NGC 40 1788 3,5 11,4 Кефеј
Ngc3242b.jpg Јупитеров Дух NGC 3242 1785 1,4 8,6 Водна Змија
NGC 6826HSTFull.jpg Трепкачка Планетарна Маглина NGC 6826 2,0 8,8 Лебед
M27 - Dumbbell Nebula.jpg Тег M27 NGC 6853 1764 1,36 +0.16
−0.21
7,5 Лисица
M57 The Ring Nebula.JPG Прстен M57 NGC 6720 1779 2,3 +1.5
−0.7
9 Лира
Ngc2392.jpg Еским NGC 2392 1787 2,9 (прибл.) 10,1 Близнаци
NGC6543.jpg Мачкино Око NGC 6543 1786 3,3 ± 0,9 9,8B Змеј
Littleghostnebula.jpg Мал Дух NGC 6369 1800 (пред) 9,9 Змијоносец
Medusa nebula.jpg Медуза 1955 1,0 (прибл.) 15,99 Близнаци
Hst NGC7027 big.gif NGC 7027 1878 3,0 (прибл.) 10 Лебед
Comets Kick up Dust in Helix Nebula (PIA09178).jpg Завој NGC 7293 1824 0,68 +0,15
−0,08
13,5 Водолија
M76-RL5-DDmin-Gamma-LRGB 883x628.jpg Мал Тег M76 NGC 650, NGC 651 1780 3,4 (прибл.) 10,1 Персеј
M97.jpg Був M97 NGC 3587 1781 2,6 (прибл.) 9,9 Голема Мечка
Planetary Nebula M2-9.jpg Двоен Млаз или
Пеперутка
M2-9 1947 2,1 14,7 Змијоносец
Minkowski 92.jpg Стапалка M1-92 1946 15,0 (макс.) 11,7 Лебед
NGC2346.jpg Пеперутка NGC 2346 1802 3,9 (прибл.) 11,9 Еднорог
Ејбел 39 1955 6,8 (прибл.) 13,7 Херкул
Jones-Emberson1HunterWilson.jpg Џонс-Емберсон 1 PK 164+31.1 1939 1,6 (прибл.) 14,0 Рис
IC3568.jpg Лимонова Кришка IC 3568 1918 4,5 (прибл.) 12 Жирафа
Сапунест Меур PN G75.5 1.7 2008 4 (прибл.) Лебед

Јужна полутопка[уреди | уреди извор]

Слика Име Месјеов каталог NGC Друга ознака Откриена Оддалеченост (исг) Привидна величина Соѕвездие
Hen2-47.jpg Хен 2-47 6,6 Кобилица
NGC6537.jpg Црвен Пајак NGC 6537 1888 (‘‘пред’’) 3,9 (прибл.) 11,9 Стрелец
Ngc6565.jpg NGC 6565 Стрелец
NGC 6302 Hubble 2009.full.jpg Бубачка NGC 6302 1888 (‘‘пред’’) 3,4 ± 0,5 7,1B Скорпија
NGC 7009 Hubble.jpg Сатурн NGC 7009 1782 3,0 (прибл.) 12,8 Водолија
NGC 3132.jpg Осумка NGC 3132 1888 (‘‘пред’’) 2,6 (прибл.) 9,87 Едро
NGC 2438 1786 2,9 (прибл.) 11,5 Крма
Retinanebel.jpg Мрежница IC 4406 1888-1907 2,0 (прибл.) Волк
Ngc 2440.jpg NGC 2440 1790 3,6 (прибл.) 9,3 Крма
Spirograph Nebula - Hubble 1999.jpg Спирограф IC 418 1888-1894 1,3 (прибл.) 9,6 Зајак
Stingraynebula.jpg Скат Хен 3-1357 1989 18 (прибл.) 10,75 Олтар
NGC 5189.jpg Спирална Планетарна Маглина NGC 5189 1835 2,6 (прибл.) 9,5 Мува
Mz 1 1922 3,4 ± 0,5 12,0 Рамнило
Ant Nebula.jpg Мравка Mz 3 1922 8,0 (прибл.) 13,8 Рамнило
Fine Ring Nebula.jpg Шепли 1 PLN 329+2.1 1936 ~1 12,6 Рамнило
MyCn18-crop.png Песочен Часовник MyCn18 1996 8,0 (прибл.) 13,0 Мува
Planetary nebula NGC 3918.jpg Сина Планетарна Маглина NGC 3918 1834 4,9 8,5
The planetary nebula Fleming 1 seen with ESO’s Very Large Telescope.tiff Флеминг 1 G290.5+07.9
ESO 170-6
1888? 7,9 13,1 Кентаур

Поврзано[уреди | уреди извор]