Вртелешка (маглина)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вртелешка - маглинско подрачје во облик на вртелешка.

Спирални галаксии[уреди | уреди извор]

Поимот 'вртелешка' е застарено именување користено од набљудувачите пред Едвин Хабл кој забележал и сфатил дека овие спирални магловити облаци се всушност галаксии.

Волф–Рајеова маглина[уреди | уреди извор]

Некои Волф-Рајеови ѕвезди е опколени со маглини во облик на вртелешки. Овие маглини се настанати одпрашината со потекло од двојниот ѕвезден систем.Ѕвездените ветришта на двете ѕвезди се судираат и образуваат две линии прашина кои спирално се движат нанадвор при вртењето на системот. Пример е WR 104.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]