Волф–Рајеова маглина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
AB7 е една од највозбудливите маглини во Магелановите облаци, две сателитски галаксии на Млечниот пат
WR 31a е опкружена од меурчестата маглина

Волф-Рајеова маглина маглина која ја опкружува Волф-Рајеовата ѕвезда. Волф-Рајеовите маглини се класифицирани на различни начини. Еден од првите бил според природата и потеклото на маглината:[1]

Оваа класификација бара детално изучување на секоја маглина и направени се неодамнешни обиди за да се овозможи брза класификација на маглините базирана само врз нивниот изглед. Волф-Рајеовите маглини честопати се во облик на прстен, понекогаш и сферични. Другите се неправилни, или нарушени школки или се создадени од групирани исфрлања.[2]

Примери на овој вид маглини се: NGC 6888, NGC 2359 и NGC 3199. Некои Волф-рајеови маглини имаат истакната спирална структура, на пример WR 104, маглини кои порано биле класифицирани како вртелешки .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Chu, Y.-H.. Galactic ring nebulae associated with Wolf-Rayet stars. I - Introduction and classification. „Astrophysical Journal“ том  249: 195. doi:10.1086/159275. Bibcode1981ApJ...249..195C. 
  2. Toalá, J. A.; Guerrero, M. A.; Ramos-Larios, G.; Guzmán, V.. WISE morphological study of Wolf-Rayet nebulae. „Astronomy & Astrophysics“ том  578: A66. doi:10.1051/0004-6361/201525706. Bibcode2015A&A...578A..66T.