Прејди на содржината

Список на протопланетарни маглини

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на протопланетарни маглини. Оие објекти го претставуваат конечниот развоен степен, пред да настане планетарна маглина. Црвената џиновска ѕвезда почнува да ги исфрла надворешните слоеви на материјал. Протопланетарната маглина обично сјае со светлината од нејзината околна ѕвезда, но ова трае кратко — само неколку илјади години.

Слика Име NGC Д-р ознаки Откриена Оддалеченост (сг)
Бумеранг Двополна маглина во Кентаур 5.000
Вестбрук IRAS 04395+3601
Воден Лилјан IRAS 16594-4656
Гомесов Хамбургер IRAS 18059-3211 1985 6.500
Јајце CRL 2688 1996 3.000
Минковскиева Пеперутка M2-9 2.100
Расипано Јајце OH231.8+4.2 4.200
Смрзнат Лав IRAS 09371+1212 3.000
Црвен Триаголник HD 44179 1973 2.300 ± 300
Шеќерна Волна IRAS 17150-3224
IRAS 22036+5306 6.500
IRAS 13208-6020
IRAS 20068+4051
IRAS 23166+1655
M1-92 IRAS 19343+2926 8.000
IRAS 19024+0044 11.000
IRAS 17163-3907 13.000