Список на остатоци од супернови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на забележани остатоци од супернови.

Слика Назив Светлината пристигнала Прив. вел. Оддалеченост (сг) Тип Остаток
Стрелец A Исток ? ? 26.000 ? Стрелец A Исток
Симеис 147 >100.000 п.н.е. ? 3.000 ? Симеис 147 or
Шарплес 2-240
W49B ? ? 35.000 ? GRB-остаток?
W50 ? ? 16.000 ? SS 433
Супернова во Едро XI-IX милениум п.н.е. ? 800 ? Остаток од супернова во Едро
маглина Превез >3600 п.н.е. ? 1.400-2.600 ? NGC 6960. 6974. 6979.
6992. и 6995
Крма A ~1700 п.н.е. ? ~ 7.000 ?
SN 185 7 декември 185 -8? 3.000 Ia? Можеби RCW 86
SN 1006 1 мај 1006 -7,5 7.200 Ia[1] SNR 1006
SN 1054 1054 -6 6.300 II Раковидна Маглина
G350.1-0.3 ~ 1100 ? ~ 15.000 ? G350.1-0.3
SN 1181 1181 -1 ~ 26.000 ? Можеби 3C58
RX J0852.0-4622 ~ 1250 ? 700 ? G266.2−1.2
Податотека:Main tycho remnant full.jpg SN 1572 11 ноември 1572 -4 7.500 Ia[1] Остаток од Тиховата супернова
SN 1604 8 октомври 1604 -2,5 20.000 Ia Остаток од Кеплеровата супернова
Касиопеја A сред. на XVII век +6 10.000 IIb[2] остаток од супернова Касиопеја A
G1.9+0.3 ~ 1868 ? ~ 25.000 ? остаток од супернова G1.9+0.3
SN 1885A 20 август 1885 +6 2.500.000 ? SNR 1885A
SN 1987A 24 февруари 1987 +3 168.000 II-P SNR 1987A
EO102 ? ? 190.000 ? EO102

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Schaefer, B. E.; Edited by Höflich. Peter; Kumar. Pawan; Wheeler. J. Craig (2004). Cosmic explosions in three dimensions : asymmetries in supernovae and gamma-ray bursts. Cambridge Contemporary Astrophysics. стр. 383. ISBN 0-521-84286-7.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link) CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link). Видовите на супернова се обработуваат во написот „Types for the galactic supernovae“ од B.E. Schaefer. стр. 81–84.
  2. doi:10.1126/science.1155788
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно