Список на расеани маглини

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на расеани маглини, кој опфаќа оддавни и отсјајни маглини.

Список[уреди | уреди извор]

Маглина Соѕвездие Слика
Барнардова Јамка
Бумеранг
Вештерска Глава
Гамова Маглина
Двојна Завојница
Духова Глава
Душа
Јужна Круна
Калифорнија
Кобилица
Лагуна
Меур
Меур во Барнардовата Галаксија
Молив
Омега
Орел
Орион
Пештера
Пиштол
Пламен
Полумесечина
Растрчана Кокошка
Розета
Северна Америка
Срце
Сурла
Тарантула
Триделна Маглина
Фишек
Месје 43
Месје 78
NGC 248
NGC 249
NGC 256
NGC 261
NGC 267
NGC 281 (Пакмен)
NGC 299
NGC 306
NGC 346
NGC 371
NGC 395
NGC 595
NGC 604
NGC 1435 во
NGC 1491
NGC 1579
NGC 1714, | NGC 1715
NGC 1788
NGC 1931
NGC 1973, NGC 1975 и NGC 1977
NGC 1999
NGC 2014
NGC 2023
NGC 2174
NGC 2261
NGC 3576
NGC 3603
NGC 6188
NGC 6193
NGC 6334
NGC 6357
NGC 6559
NGC 6589
NGC 6590
NGC 6914
NGC 7129

Поврзано[уреди | уреди извор]