Двополна маглина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Двополната планетарна маглина PN Hb 12.[1]

Двополна маглина — вид на маглина карактеризиран со две испакнатини на секја страна од централната ѕвезда. Околу 10-20% од планетарните маглини се двополни.[2]

Создавање[уреди | уреди извор]

Иако не се точно познати причините за овие маглинестите структури, честопати се мисли дека се предвесници за присуство на двојна централна ѕвезда со период од неколку денови до периоди од неколку години. Како што една од ѕвездите ги исфрла надворешните слоеви, другата го нарушува овој процес на исфрлање на материјалот и се создава двополов облик.[3]

Примери[уреди | уреди извор]

Планетарната маглина M2-9, позната и како двојно-млазна маглина или крилја на маглината Пеперутка, е двополова маглина.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Bizarre alignment of planetary nebulae“. ESA/Hubble Press Release. Посетено на 6 September 2013.
 2. The Macquarie/AAO/Strasbourg Hα Planetary Nebula Catalogue: MASH, Parker et al. 2006, MNRAS, 373, 79
 3. Binary Progenitor Models for Bipolar Planetary Nebulae, Soker 1998, ApJ, 496, 833
 4. NewsCenter - Doomed Star Eta Carinae (06/10/1996) - Release Images. HubbleSite (10 June 1996). Посетено на 26 November 2010.
 5. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (12 јули 1995). „Eta Carinae Before Explosion“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 6. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (26 март 2006). „Doomed Star Eta Carinae“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 7. Eta Carinae Nebula (NGC 3372). Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 8. HubbleSite – NewsCenter – Hubble Witnesses the Final Blaze of Glory of Sun-Like Stars (12/17/1997) – Release Images
 9. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (12 јуни 2005). „M2 9: Wings of a Butterfly Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 10. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (21 октомври 1997). „The Butterfly Planetary Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 11. Butterfly Nebula (M 2-9). Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 12. NewsCenter - The "Rotten Egg" Nebula: A Planetary Nebula in the Making (10/19/1999) - Introduction. HubbleSite (19 October 1999). Посетено на 26 November 2010.
 13. APOD: 1 November 1999 - The Rotten Egg Planetary Nebula. Antwrp.gsfc.nasa.gov (1 November 1999). Посетено на 26 November 2010.
 14. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (3 септември 2001). „The Making of the Rotten Egg Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 15. Calabash Nebula (OH231.8+4.2). Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 16. NewsCenter - Astro-Entomology? Ant-like Space Structure Previews Death of Our Sun (02/01/2001) - Introduction. HubbleSite (1 February 2001). Посетено на 26 November 2010.
 17. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (1 мај 2005). „Planetary Nebula Mz3: The Ant Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 18. Ant Nebula (Menzel 3). Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 19. NewsCenter - Hubble Finds Searchlight Beams and Multiple Arcs around a Dying Star (01/16/1996) - Introduction. HubbleSite (16 January 1996). Посетено на 26 November 2010.
 20. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (26 јуни 1999). „Shells in the Egg Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 21. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (9 април 2003). „The Egg Nebula in Polarized Light“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 22. Egg Nebula (CRL 2688). Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 23. NewsCenter - Dying Star Sculpts Rungs of Gas and Dust (05/11/2004) - Release Images. HubbleSite (11 May 2004). Посетено на 26 November 2010.
 24. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (13 мај 2004). „Rungs of the Red Rectangle“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 25. Red Rectangle. Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 26. NewsCenter - Hubble Finds an Hourglass Nebula around a Dying Star (01/16/1996) - Release Images. HubbleSite (16 January 1996). Посетено на 26 November 2010.
 27. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (18 јануари 1996). „MyCn18: An Hourglass Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 28. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (15 јуни 2002). „MyCn18: An Hourglass Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 29. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (9 февруари 1996). „The Eye of an Hourglass Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 30. Hourglass Nebula (MyCn 18). Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 31. NewsCenter - Symbiotic Star Blows Bubbles into Space (08/24/1999) - Release Images. HubbleSite (24 August 1999). Посетено на 26 November 2010.
 32. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (31 август 1999). „Symbiotic Star Bubbles“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 33. Southern Crab Nebula (He2-104) Архивирано на 9 октомври 2006 г.. Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 34. NewsCenter - Hubble Catches Scattered Light from the Boomerang Nebula (09/13/2005) - Release Images. HubbleSite (13 September 2005). Посетено на 26 November 2010.
 35. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (14 септември 2005). „The Boomerang Nebula in Polarized Light“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 36. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (20 февруари 2003). „Cold Wind from the Boomerang Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 37. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (15 октомври 1997). „Cold Wind From The Boomerang Nebula“. Астрономска слика на денот. НАСА. Посетено на 26 ноември 2010. (англиски)
 38. Boomerang Nebula. Daviddarling.info (1 February 2007). Посетено на 26 November 2010.
 39. APOD: 28 October 2001 – NGC 2346: A Butterfly-Shaped Planetary Nebula