Разлика помеѓу преработките на „Крушоради“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 557 бајти ,  пред 5 години
с
Вo [[XV век]] за селото ''Крушовец, Костурско'' по име се заведени 36 глави на домаќинства.<ref>[http://www.promacedonia.org/hg/poselen.html Гандев, Христо. Българската народност през XV век. Демографско и етнографско изследване, Наука и Изкуство, II изд., София, 1989.]</ref> Во даночните регистри на немуслиманското население на Леринскиот волает од [[1626]]-[[1627]] г. селото се води како ''Крушорад'' со 61 домаќинства.<ref>Турски извори за българската история, т. VII, София 1986, стр. 333.</ref> Во 1848 г. рускиот славист Виктор Григорович го води ''Крушораде'' како македонско село.<ref>нарекувајќи го „бугарско“ под влијание на бугарската политика.</ref><ref>[http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Bulgarien/XIX/1840-1860/Grigorovic/text3.phtml?id=2234 Григорович, В. Очеркъ путешествія по Европейской Турціи, Москва, 1877, стр. 93.]</ref> Според „Етнографија на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ во [[1873]] г. ''Крушово'' (''Krouchovo'') има 40 домаќинства со вкупно 115 жители, [[Македонци]].<ref name="БИМ">{{БИМ}}</ref><ref>Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г., Македонски научен институт, София, 1995, стр. 82-83.</ref>
 
Во 1899 г. во Крушоради е втемелена Македонската организација под раководство на Крсте Канзуров, Атанас Балов, Филип Гоговчев и Ѕоле Весов - Кардако.
На почетокот на XX век Крушоради се води како чисто македонско село во Леринската каза. Во 1900 г. според [[Васил К’нчов]] („[[Македонија. Етнографија и статистика]]“) во Крушоради (Горно и Средно) живееле 650, а во Јурук (Јуруково) — 216 Македонци<ref name="БИМ" /> христијани.<ref>[http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_38.htm Кънчов, Васил. Македония. Етнография и статистика, София, 1900, стр. 249.]</ref> На почетокот на на XX век целото село потпаднало под врховенството на [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]]. По податоците на егзархискиот секретар [[Димитар Мишев]] („[[La Macédoine et sa Population Chrétienne]]“) во [[1905]] г. селото имало 760 Македонци<ref name="БИМ" />.<ref>[http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=/var/www/tkl-portal-neo//metadata/6/9/5/attached-metadata-5d3c137498cf87397083652dec9dfdac_1242889374/154547_w.pdf&lang=en&pageno=1&pagestart=1&width=1031&height=728&maxpage=141 Brancoff, D.M. La Macédoine et sa Population Chrétienne. Avec deux cartes ethnographiques, Paris, 1905, pp. 176-177.]</ref> Милоевиќ го води со 60 македонски куќи.<ref name="НМЕМ" />
 
На почетокот на XX век Крушоради се води како чисто македонско село во Леринската каза. Во 1900 г. според [[Васил К’нчов]] („[[Македонија. Етнографија и статистика]]“) во Крушоради (Горно и Средно) живееле 650, а во Јурук (Јуруково) — 216 Македонци<ref name="БИМ" /> христијани.<ref>[http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_38.htm Кънчов, Васил. Македония. Етнография и статистика, София, 1900, стр. 249.]</ref> На почетокот на на XX век целото село потпаднало под врховенството на [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]]. По податоците на егзархискиот секретар [[Димитар Мишев]] („[[La Macédoine et sa Population Chrétienne]]“) во [[1905]] г. селото имало 760 Македонци<ref name="БИМ" />.<ref>[http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=/var/www/tkl-portal-neo//metadata/6/9/5/attached-metadata-5d3c137498cf87397083652dec9dfdac_1242889374/154547_w.pdf&lang=en&pageno=1&pagestart=1&width=1031&height=728&maxpage=141 Brancoff, D.M. La Macédoine et sa Population Chrétienne. Avec deux cartes ethnographiques, Paris, 1905, pp. 176-177.]</ref> Милоевиќ го води со 60 македонски куќи.<ref name="НМЕМ" />
 
Жителите на Крушоради зеле масовно учество во [[Илинденско востание|Илинденското востание]] во организација и под раководство на учителката Ката Неданчева
 
По податоците на егзархискиот секретар [[Димитар Мишев]] („[[La Macédoine et sa Population Chrétienne]]“) во [[1905]] г. селото имало 760 Македонци<ref name="БИМ" />.<ref>[http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=/var/www/tkl-portal-neo//metadata/6/9/5/attached-metadata-5d3c137498cf87397083652dec9dfdac_1242889374/154547_w.pdf&lang=en&pageno=1&pagestart=1&width=1031&height=728&maxpage=141 Brancoff, D.M. La Macédoine et sa Population Chrétienne. Avec deux cartes ethnographiques, Paris, 1905, pp. 176-177.]</ref> Милоевиќ го води со 60 македонски куќи.<ref name="НМЕМ" />
 
=== Припојување кон Грција ===

Прегледник