Хокурику

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локацијата на регионот Хокурику во Јапонија

Хокурику (јапонски: 北陸地方, Hokuriku chihō) е субрегион на регионот Чибу, централен регион на островот Хоншу, најголемиот јапонски остров. Хикурику има голема брегова линија по Јапонското Море.

Во овој субрегион се наоѓаат префектурите Тојама, Ишикава и Фукуи. Понекогаш е вклучена и префектурата Ниигата.

Регионот може да биде групиран на: