Региони во Јапонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на регионите во Јапонија. Од север кон југ: Хокаидо (црвено), Тохоку (зелено), Канто (сино), Чибу (кафеаво), Кансај (синозелено), Чугоку (жолтеникаво зелено), Шикоку (розово) и Кјушу (жолто).

Регионите во Јапонија не претставуваат административни единици, туку опстанале поради таквата улога која ја имале во минатото. Денес сè уште се користат неслужбено, како во учебници по географија, метеоролошки билтени и во состав на имињата на установите и претпријатијата (на пр. Железница Кинки Нипон, банката Чугоку, Универзитет на Тохоку итн).

Од север кон југ, традиционалните региони се следниве:

Секој регион опфаќа по неколку префектури, освен Хокаидо, кој е сам свој регион.

Поврзано[уреди | уреди извор]