Список на државни гесла

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на национални гесла на земјите. Овие се јавуваат на места како грбови, монети и банкноти. Некои земји одбрале да немаат гесло.


Азбучник A Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

А[уреди | уреди извор]

Б[уреди | уреди извор]

В[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Ѓ[уреди | уреди извор]

Е[уреди | уреди извор]

Ж[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

Ѕ[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

Ј[уреди | уреди извор]

  • Јамајка: Од повеќе, еден народ[44]
  • Јапонија: нема.
  • Јордан: الله الوطن المليك (Allah, Alwattan, Almaleek) Господ, земја, независност/ الاردن اولا (Al Urdun Awallan) Јордан прво (порано било официјално)

К[уреди | уреди извор]

Л[уреди | уреди извор]

Љ[уреди | уреди извор]

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

Њ[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

Р[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

Т[уреди | уреди извор]

Ќ[уреди | уреди извор]

У[уреди | уреди извор]

Ф[уреди | уреди извор]

  • Фиџи: Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui (Плаши се од Господ и храброст на Кралицата)
  • Финска: нема
  • Франција:Liberté, égalité, fraternité (Слобода, плодност, братство)

Х[уреди | уреди извор]

Ц[уреди | уреди извор]

Ч[уреди | уреди извор]

Џ[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Constitution of Algeria“. http://www.el-mouradia.dz/arabe/symbole/textes/constitution96.htm. посет. 3 август 2006 г. (арапски)
  2. „Constitution de la Principauté d'Andorre“. http://www.coprince-fr.ad/frances/consti.htm. посет. 2 август 2006 г. (француски)
  3. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Antigua and Barbada“. http://www.caricom.org/jsp/community/antigua_barbuda.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  4. As shown on the back of coins; see for instance this photo of a 1992 25 centavos coin.
  5. „Prime Minister Andranik Margaryan's Welcome Message on the Occasion of the 70-anniversary of the Establishment of the Union of Armenia's Writers“. http://www.gov.am/enversion/premier_2/primer_home.htm?mat=777. посет. 3 август 2006 г. 
  6. As shown on the 1908 coat of arms of Australia
  7. http://www.parliament.curriculum.edu.au/act.php3#symbol
  8. „New South Wales State Flag & Emblems“. http://www.about-australia.com/facts/new-south-wales/new-south-wales-state-flag-emblems/. посет. 3 септември 2006 г. 
  9. http://www.premiers.qld.gov.au/Government/emblems/coatofarms/
  10. As shown on the former (1936) Coat of arms of South Australia
  11. http://www.parliament.tas.gov.au/tpl/InfoSheets/StateEmblems.htm
  12. „Department of Premier and Cabinet: Ensigns of Public Authority“. http://www.dpc.vic.gov.au/CA256D8000265E1A/page/Listing-Symbols+and+Flags-Ensigns+of+Public+Authority!OpenDocument&1=90-Protocol~&2=10-Symbols%20and%20Flags~&3=~. посет. 3 август 2006 г. 
  13. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - The Bahamas“. http://www.caricom.org/jsp/community/bahamas.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  14. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Barbados“. http://www.caricom.org/jsp/community/barbados.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  15. Federal Public Service Foreign Affairs Belgium
  16. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Belize“. http://www.caricom.org/jsp/community/belize.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  17. „La Constitution de la République du Bénin“. http://www.bj.refer.org/benin_ct/cop/assemble/constitution/constitution1.html. посет. 2 август 2006 г. 
  18. As shown on the coins; see for example „Banco Central de Bolivia : Moneda de 10 Centavos“. http://www.bcb.gov.bo/sitio/monedas/ligera/monedas/m10c.html. посет. 4 август 2006 г. (шпански)
  19. As shown on the Coat of arms of Botswana.
  20. http://www.brasilemb.org/profile_brazil/brasil_ejournal_maxwell.shtml
  21. „The Government of Brunei Darussalam - National Flag and Crest“. http://www.brunei.gov.bn/about_brunei/flag.htm. посет. 5 август 2006 г. 
  22. „About Bulgaria: National Symbols - Flag, coat of arms, anthem“. http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0159&n=000006&g=. посет. 5 август 2006 г. 
  23. „Présidence du Burkina Faso - Les armoiries“. http://www.presidence.bf/armoiries.php?sid=20. посет. 5 август 2006 г. (француски)
  24. Article 7 of „Constitution de la République du Burundi“ (PDF). http://www.idlo.int/texts/leg5567.pdf. посет. 5 август 2006 г. (француски)
  25. „United Nations Human Rights Website - Core Document Forming Part of the State Parties - Vanuatu“. http://www.unhchr.ch/tbs/doc.nsf/(Symbol)/6db3e3f0f763b9a3802565db005e953b?Opendocument. посет. 27 август 2006 г. 
  26. „Constitution de la République Gabonaise“. http://www.accpuf.org/images/pdf/cm/gabon/031-tf-txt_const.pdf. посет. 19 јануари 2008 г. 
  27. „Seatle Gambia Association - Coat of Arms of The Gambia“. http://www.seagam.org/Coarms.htm. посет. 15 август 2006 г. 
  28. As shown on the coat of arms of Georgia
  29. „Republic of Ghana: The Ghana Coat of Arms“. http://www.ghana.gov.gh/living/coatofarms.php. посет. 16 август 2006 г. 
  30. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Grenada“. http://www.caricom.org/jsp/community/grenada.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  31. „OIF - Guinée : Loi fondamentale“. http://droit.francophonie.org/doc/html/gn/con/fr/1990/1990dfgncofr1.html. посет. 22 август 2006 г. (француски)
  32. Article 21 of „Constitution de la Guinée-Bissau“. http://www.cmseducation.org/wconsts/guibis.html. посет. 22 август 2006 г. (француски)
  33. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Guyana“. http://www.caricom.org/jsp/community/guyana.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  34. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Dominica“. http://www.caricom.org/jsp/community/dominica.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  35. Article 93 of „Constitución politica de la Republica Domenica de 2002“. http://pdba.georgetown.edu/Constitutions/DomRep/domrep02.html. посет. 5 август 2006 г. (шпански)
  36. „Casa Presidencial - Bandera Nacional de El Salvador“. http://www.casapres.gob.sv/Simbolos_Patrios/bandera.htm. посет. 14 август 2006 г. (шпански)
  37. „Constitution of Equatorial Guinea“. http://guinea-equatorial.com/constitution.asp. посет. 15 август 2006 г. 
  38. As shown on the coat of arms of Zambia
  39. As shown on the coat of arms of Zimbabwe
  40. As shown on the coat of arms.
  41. „National Portal of India : Know India : National Symbols“. http://india.gov.in/knowindia/state_emblem.php. посет. 22 август 2006 г. 
  42. Article 36A of the Constitution of the Republic of Indonesia
  43. Encyclopedia of Religious Practices
  44. http://www.jis.gov.jm/special_sections/Independence/symbols.html
  45. As shown on the coat of arms of Kenya
  46. As shown on the coat of arms of Kiribati
  47. „Laos - Foreign Investment Management Cabinet: Politics“. http://invest.laopdr.org/politics.htm. посет. 22 август 2006 г. 
  48. „Lesotho Embassy in Washington - Lesotho Fact Sheet“. http://www.lesothoemb-usa.gov.ls/lesothomap.htm. посет. 22 август 2006 г. 
  49. „Liberian President Sirleaf Addresses Joint Session of Congress“. http://usinfo.state.gov/af/Archive/2006/Mar/16-300883.html. посет. 22 август 2006 г. 
  50. „Luxembourg Tourist Office in London: Luxembourg - Small and Beautiful“. http://www.luxembourg.co.uk/press.html. посет. 22 август 2006 г. 
  51. Article 4 of „Constitution de la République de Madagascar“. http://www.simicro.mg/hcc/hcc/constitution.html. посет. 22 август 2006 г. (француски)
  52. As shown on the Malawi coat of arms
  53. „Government of Malaysia - Malaysian flag and crest“. http://www.gov.my/MYGOV/BI/Directory/Government/AboutMsianGov/MsianFlagAndCrest/. посет. 23 август 2006 г. 
  54. Article 25 of „La constitution du Mali“. http://www.justicemali.org/pdf/39-constitution.pdf. посет. 26 август 2006 г. (француски)
  55. Article 9 of „Constitution de la Republique islamique de Mauritanie“. http://droit.francophonie.org/doc/html/mr/con/fr/1991/1991dfmrcofr1.html. посет. 27 август 2006 г. (француски)
  56. „The Republic of Mauritius Web Portal - Coat of Arms“. http://www.gov.mu/portal/site/abtmtius?content_id=53690d31693c8010VgnVCM100000ca6a12acRCRD. посет. 27 август 2006 г. 
  57. „Monaco en un clin d'œil!“. http://www.monte-carlo.mc/monaco/informations/index.html. посет. 3 август 2006 г.  (француски)
  58. Gouvernement Du Royaume Du Maroc: Monarchy
  59. „Namibia in a Nutshell - Symbols“. http://www.grnnet.gov.na/Nav_frames/Nutshell_launch.htm. посет. 23 август 2006 г. 
  60. As shown on the Coat of arms of Nauru
  61. As shown on the coat of arms of Nepal.
  62. „The Dutch royal house: The royal coat of arms“. http://www.koninklijkhuis.nl/english/content.jsp?objectid=13335. посет. 2 август 2006 г. 
  63. As shown on the Córdoba (bank notes and coins); see for example Banco Central de Nicaragua
  64. „Constitution du 18 juillet 1999“. http://www.assemblee.ne/texteslegaux/cons99.htm. посет. 23 август 2006 г. (француски)
  65. Article 15 of the „Constitution of the Federal Republic of Nigeria“. http://www.nigeria-law.org/ConstitutionOfTheFederalRepublicOfNigeria.htm. посет. 23 август 2006 г. 
  66. „Information of Pakistan: Basic Facts“. http://www.infopak.gov.pk/BasicFacts.aspx. посет. 2 август 2006 г. 
  67. As shown on the Coat of arms of Panama
  68. „Consulado General de la República del Paraguay“. http://www.paraguaysp.com.br/himno.htm. посет. 26 август 2006 г. (шпански)
  69. Section 40 of „Republic Act No. 8491: An act prescribing the code of the national flag, anthem, motto, coat-of-arms and other heraldic items and devices of the Philippines“ (DOC). http://www.gov.ph/aboutphil/RA8491.doc. посет. 27 август 2006 г. 
  70. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Kitts and Nevis“. http://www.caricom.org/jsp/community/st_kitts_nevis.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  71. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Saint Lucia“. http://www.caricom.org/jsp/community/saintlucia.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  72. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Vincent and the Grenadines“. http://www.caricom.org/jsp/community/st_vincent_grenadines.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  73. „Government of Samoa - Crest“. http://www.govt.ws/gi_details.cfm?gi_id=005. посет. 27 август 2006 г. 
  74. As shown on the Coat of arms of San Marino
  75. As shown on the flag of Saudi Arabia.
  76. „Gouvernement du Sénégal - La Constitution : Titre Premier“. http://www.gouv.sn/textes/const_detail.cfm?numero=TITREPREMIER. посет. 27 август 2006 г. 
  77. As shown on the Coat of arms of Seychelles
  78. „National Constitution of Sierra Leone“. http://statehouse-sl.org/constitution/constitution-ii.html. посет. 2 август 2006 г. 
  79. As shown on the Coat of arms of Singapore
  80. As shown on the Coat of arms of Solomon Islands
  81. As shown on the Coat of arms of Sudan
  82. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Suriname“. http://www.caricom.org/jsp/community/suriname.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  83. „Swaziland National Trust Commission - General Swaziland Information: Social“. http://www.sntc.org.sz/tourism/social.asp. посет. 27 август 2006 г. 
  84. „Tanzania National website: Country profile“. http://www.tanzania.go.tz/profile.html. посет. 2 август 2006 г. 
  85. „La constitution togolaise“. http://www.republicoftogo.com/fr/news/news.asp?newsID=6614. посет. 27 август 2006 г. (француски)
  86. As shown on the coat of arms of Tonga
  87. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Trinidad and Tobago“. http://www.caricom.org/jsp/community/trinidad_tobago.jsp?menu=community. посет. 2 август 2006 г. 
  88. „Site du gouvernement tunisien - Armoiries“. http://www.ministeres.tn/html/armorie.html. посет. 23 август 2006 г. (француски)
  89. „Constitution de la République de Djibouti“. http://www.adi.dj/constitut/constitut_dj.htm. посет. 8 август 2006 г. (француски)
  90. „Spain: Symbols - The national coat of arms“. http://www.la-moncloa.es/IDIOMAS/en-GB/Espana/ElEstado/Simbolos/Elescudo.htm. посет. 27 август 2006 г.