Список на државни гесла

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на национални гесла на земјите. Овие се јавуваат на места како грбови, монети и банкноти. Некои земји одбрале да немаат гесло.


Азбучник A Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

А[уреди | уреди извор]

Б[уреди | уреди извор]

В[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Ѓ[уреди | уреди извор]

Е[уреди | уреди извор]

Ж[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

Ѕ[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

Ј[уреди | уреди извор]

  • Јамајка: Од повеќе, еден народ[44]
  • Јапонија: нема.
  • Јордан: الله الوطن المليك (Allah, Alwattan, Almaleek) Господ, земја, независност/ الاردن اولا (Al Urdun Awallan) Јордан прво (порано било официјално)

К[уреди | уреди извор]

Л[уреди | уреди извор]

Љ[уреди | уреди извор]

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

Њ[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

Р[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

Т[уреди | уреди извор]

Ќ[уреди | уреди извор]

У[уреди | уреди извор]

Ф[уреди | уреди извор]

  • Фиџи: Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui (Плаши се од Господ и храброст на Кралицата)
  • Финска: нема
  • Франција:Liberté, égalité, fraternité (Слобода, плодност, братство)

Х[уреди | уреди извор]

Ц[уреди | уреди извор]

Ч[уреди | уреди извор]

Џ[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Constitution of Algeria“. Архивирано од изворникот на 2012-07-18. Посетено на 2006-08-03.(арапски)
  2. „Constitution de la Principauté d'Andorre“. Архивирано од изворникот на 2006-07-14. Посетено на 2006-08-02.(француски)
  3. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Antigua and Barbada“. Архивирано од изворникот на 2016-04-06. Посетено на 2006-08-02.
  4. As shown on the back of coins; see for instance this photo of a 1992 25 centavos coin.
  5. „Prime Minister Andranik Margaryan's Welcome Message on the Occasion of the 70-anniversary of the Establishment of the Union of Armenia's Writers“. Посетено на 2006-08-03.
  6. As shown on the 1908 coat of arms of Australia
  7. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2007-03-05. Посетено на 2008-02-15.
  8. „New South Wales State Flag & Emblems“. Архивирано од изворникот на 2011-10-06. Посетено на 2006-09-03.
  9. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2007-02-04. Посетено на 2008-02-15.
  10. As shown on the former (1936) Coat of arms of South Australia
  11. http://www.parliament.tas.gov.au/tpl/InfoSheets/StateEmblems.htm
  12. „Department of Premier and Cabinet: Ensigns of Public Authority“. Архивирано од изворникот на 2011-08-10. Посетено на 2006-08-03.
  13. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - The Bahamas“. Архивирано од изворникот на 2006-05-26. Посетено на 2006-08-02.
  14. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Barbados“. Архивирано од изворникот на 2016-04-06. Посетено на 2006-08-02.
  15. Federal Public Service Foreign Affairs Belgium
  16. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Belize“. Архивирано од изворникот на 2015-02-18. Посетено на 2006-08-02.
  17. „La Constitution de la République du Bénin“. Архивирано од изворникот на 2013-04-28. Посетено на 2006-08-02.
  18. As shown on the coins; see for example „Banco Central de Bolivia : Moneda de 10 Centavos“. Посетено на 2006-08-04.(шпански)
  19. As shown on the Coat of arms of Botswana.
  20. http://www.brasilemb.org/profile_brazil/brasil_ejournal_maxwell.shtml
  21. „The Government of Brunei Darussalam - National Flag and Crest“. Архивирано од изворникот на 2006-08-04. Посетено на 2006-08-05.
  22. „About Bulgaria: National Symbols - Flag, coat of arms, anthem“. Архивирано од изворникот на 2009-02-08. Посетено на 2006-08-05.
  23. „Présidence du Burkina Faso - Les armoiries“. Архивирано од изворникот на 2014-05-17. Посетено на 2006-08-05.(француски)
  24. Article 7 of „Constitution de la République du Burundi“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-12-02. Посетено на 2006-08-05.(француски)
  25. „United Nations Human Rights Website - Core Document Forming Part of the State Parties - Vanuatu“. Посетено на 2006-08-27.
  26. „Constitution de la République Gabonaise“ (PDF). Посетено на 2008-01-19.
  27. „Seatle Gambia Association - Coat of Arms of The Gambia“. Архивирано од изворникот на 2007-10-07. Посетено на 2006-08-15.
  28. As shown on the coat of arms of Georgia
  29. „Republic of Ghana: The Ghana Coat of Arms“. Архивирано од изворникот на 2006-04-14. Посетено на 2006-08-16.
  30. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Grenada“. Архивирано од изворникот на 2016-04-07. Посетено на 2006-08-02.
  31. „OIF - Guinée : Loi fondamentale“. Посетено на 2006-08-22.(француски)
  32. Article 21 of „Constitution de la Guinée-Bissau“. Архивирано од изворникот на 2010-11-27. Посетено на 2006-08-22.(француски)
  33. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Guyana“. Архивирано од изворникот на 2011-12-20. Посетено на 2006-08-02.
  34. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Dominica“. Архивирано од изворникот на 2016-04-06. Посетено на 2006-08-02.
  35. Article 93 of „Constitución politica de la Republica Domenica de 2002“. Посетено на 2006-08-05.(шпански)
  36. „Casa Presidencial - Bandera Nacional de El Salvador“. Архивирано од изворникот на 2006-08-17. Посетено на 2006-08-14.(шпански)
  37. „Constitution of Equatorial Guinea“. Посетено на 2006-08-15.
  38. As shown on the coat of arms of Zambia
  39. As shown on the coat of arms of Zimbabwe
  40. As shown on the coat of arms.
  41. „National Portal of India : Know India : National Symbols“. Посетено на 2006-08-22.
  42. Article 36A of the Constitution of the Republic of Indonesia
  43. Encyclopedia of Religious Practices
  44. http://www.jis.gov.jm/special_sections/Independence/symbols.html
  45. As shown on the coat of arms of Kenya
  46. As shown on the coat of arms of Kiribati
  47. „Laos - Foreign Investment Management Cabinet: Politics“. Архивирано од изворникот на 2012-06-09. Посетено на 2006-08-22.
  48. „Lesotho Embassy in Washington - Lesotho Fact Sheet“. Архивирано од изворникот на 2006-09-05. Посетено на 2006-08-22.
  49. „Liberian President Sirleaf Addresses Joint Session of Congress“. Архивирано од изворникот на 2006-08-24. Посетено на 2006-08-22.
  50. „Luxembourg Tourist Office in London: Luxembourg - Small and Beautiful“. Архивирано од изворникот на 2012-05-02. Посетено на 2006-08-22.
  51. Article 4 of „Constitution de la République de Madagascar“. Архивирано од изворникот на 2006-07-16. Посетено на 2006-08-22.(француски)
  52. As shown on the Malawi coat of arms
  53. „Government of Malaysia - Malaysian flag and crest“. Архивирано од изворникот на 2008-04-11. Посетено на 2006-08-23.
  54. Article 25 of „La constitution du Mali“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-09-23. Посетено на 2006-08-26.(француски)
  55. Article 9 of „Constitution de la Republique islamique de Mauritanie“. Посетено на 2006-08-27.(француски)
  56. „The Republic of Mauritius Web Portal - Coat of Arms“. Посетено на 2006-08-27.
  57. „Monaco en un clin d'œil!“. Посетено на 2006-08-03. (француски)
  58. „Gouvernement Du Royaume Du Maroc: Monarchy“. Архивирано од изворникот на 2007-10-12. Посетено на 2008-02-15.
  59. „Namibia in a Nutshell - Symbols“. Посетено на 2006-08-23.
  60. As shown on the Coat of arms of Nauru
  61. As shown on the coat of arms of Nepal.
  62. „The Dutch royal house: The royal coat of arms“. Архивирано од изворникот на 2006-05-07. Посетено на 2006-08-02.
  63. As shown on the Córdoba (bank notes and coins); see for example Banco Central de Nicaragua
  64. „Constitution du 18 juillet 1999“. Архивирано од изворникот на 2012-04-19. Посетено на 2006-08-23.(француски)
  65. Article 15 of the „Constitution of the Federal Republic of Nigeria“. Посетено на 2006-08-23.
  66. „Information of Pakistan: Basic Facts“. Посетено на 2006-08-02.
  67. As shown on the Coat of arms of Panama
  68. „Consulado General de la República del Paraguay“. Архивирано од изворникот на 2006-04-27. Посетено на 2006-08-26.(шпански)
  69. Section 40 of „Republic Act No. 8491: An act prescribing the code of the national flag, anthem, motto, coat-of-arms and other heraldic items and devices of the Philippines“. Архивирано од изворникот (DOC) на 2006-09-23. Посетено на 2006-08-27.
  70. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Kitts and Nevis“. Архивирано од изворникот на 2006-05-26. Посетено на 2006-08-02.
  71. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Saint Lucia“. Архивирано од изворникот на 2016-04-07. Посетено на 2006-08-02.
  72. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Vincent and the Grenadines“. Архивирано од изворникот на 2016-04-07. Посетено на 2006-08-02.
  73. „Government of Samoa - Crest“. Архивирано од изворникот на 2007-09-28. Посетено на 2006-08-27.
  74. As shown on the Coat of arms of San Marino
  75. As shown on the flag of Saudi Arabia.
  76. „Gouvernement du Sénégal - La Constitution : Titre Premier“. Архивирано од изворникот на 2006-07-25. Посетено на 2006-08-27.
  77. As shown on the Coat of arms of Seychelles
  78. „National Constitution of Sierra Leone“. Архивирано од изворникот на 2006-08-06. Посетено на 2006-08-02.
  79. As shown on the Coat of arms of Singapore
  80. As shown on the Coat of arms of Solomon Islands
  81. As shown on the Coat of arms of Sudan
  82. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Suriname“. Архивирано од изворникот на 2016-04-06. Посетено на 2006-08-02.
  83. „Swaziland National Trust Commission - General Swaziland Information: Social“. Архивирано од изворникот на 2012-03-27. Посетено на 2006-08-27.
  84. „Tanzania National website: Country profile“. Архивирано од изворникот на 2001-03-04. Посетено на 2006-08-02.
  85. „La constitution togolaise“. Архивирано од изворникот на 2007-01-04. Посетено на 2006-08-27.(француски)
  86. As shown on the coat of arms of Tonga
  87. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Trinidad and Tobago“. Архивирано од изворникот на 2006-05-26. Посетено на 2006-08-02.
  88. „Site du gouvernement tunisien - Armoiries“. Архивирано од изворникот на 2006-09-30. Посетено на 2006-08-23.(француски)
  89. „Constitution de la République de Djibouti“. Архивирано од изворникот на 2012-11-25. Посетено на 2006-08-08.(француски)
  90. „Spain: Symbols - The national coat of arms“. Архивирано од изворникот на 2007-12-23. Посетено на 2006-08-27.