Список на дипломатски претставништва во Хамбург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дипломатски мисии во Хамбург. Темносините се активни, а светлосините се поранешни мисии, до јулу 2009.


Хамбург

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ХамбургA stand alone, two storey red brick building with several trees surrounding it
Генерален конзулат на Република Индонезија
Parts of a white building with a tree in front. The entrance is on a higher level with columns.
Почесен конзулат на Јордан
A multi-storey red brick building with a storefront.
Канцелариска зграда на Gänsemarkt во квартот Нојштат со панамскиот генерален конзулат
Building in Harvesterhuderweg housed the Consulate-General of Yugoslavia.
Генерален конзулат на Србија
A two storey white building with an attic. Two flagpoles, one with the flag of Spain, the other with the European flag, are in front of the building.
Генерален конзулат на Шпанија
A multi-storey, stand alone white building with a high fence surrounding it. The entrance has a porch with 4 columns.
Генерален конзулат на САД

Историјата на Хамбург на дипломатски мисии започнала во 16-от век, во времето кога градот бил слободен царски град. Првите мисии од градот Хамбург на други држави потекнуваат уште од средниот век и учеството на Хамбург во Ханзеатската лига. Првите претставници биле наречени олдермен, подоцна во стилот на познатиот „Consul“.[1] До 2009, имало 100 конзулати во Хамбург, рангиран како трет во светот по бројност на конзулати (по Њујорк и Хонгконг) и најмногу во Европа.[2] Конзулите се службени претставници на владите на странски држави во градот Хамбург, нормално да дејствуваат за да им дадат помош на граѓаните на својата држава, да ги претставуваат интересите на нивните држави и за олеснување на трговијата и пријателството помеѓу граѓаните на Хамбург и државата, која тој претставник ја претставува. Постојат неколку конзули кои обезбедуваат помош со бирократски прашања на граѓаните на државата од која доаѓа конзулот или живеат во странство, како и на граѓаните на Хамбург (и често на Северна Германија, н.п. Генералниот конзулат на Јапонија[3]), кои сакаат да тргуваат со државата на конзулот (н.п. информации за виза или царински ограничувања). Конзулите се исто така и патрони на саеми или изложби, како Генералниот конзул на САД Карен И. Џонсон, која била патрон на Саемот за размена на младите во септември 2009.[4]

Во 19-от век Хамбург бил важно место за дипломатските мисии, поради угледот стекнат како ханзеатски град и важноста како центар на трговијата. Трговијата и независните стремежи на Ханзеатските градови Бремен, Либек и Хамбург за „здружена германска услуга“, која дури била и спомната во договорот Вестфалски мир во 1648 и ханзеатските, а потоа и хамбуршки конзули во текот на 16-от, 17-от и 18-от век биле исто така претставници за „сите Германци“.[5] Сенатот на Хамбург често отворал конзулати во градови и држави, доколку постоела трговска канцеларија. Постоеле многу малку градови како Дрезден—потоа главен град на Саксонија—без морско пристаниште. Договорите биле потпишани, ако правилно неплатениот кандидат бил најден за местото.[6] Членот 23 од договорот на ханзеатските градови и Гватемала потпишан на 25 јуни 1847 го прогласил билатералниот развој на конзулите, или членот 9 од договорот со Сардинија ги уредил судските власти на ханзеатските конзули.[7] Дури во 20-от век, важноста на Хамбург е нагласена со позицијата на хамбуршкото пристаниште во светски рамки. Во 2007, било најпрометно контејнерско пристаниште на светот.[8] Во делот на претовар, Хамбург бил на водечка позиција во 2004. Во 2005, пристаништето истргувало повеќе контејнери со одредиште или потекло во Германија, отколку Бремерхафен и Ротердам заедно.[9]

Првата воспоставена мисија била од Австрија (тогаш Хамбсбуршка монархија) во 1570, словачкиот конзулат бил 100-ти во 2006,[2], а последен бил конзулатот на Палау (до 2009), поранешна германска колонија од 1899 до 1918/19.[10][11] Првите миси во Хамбург често биле трговски мисии на странски земји. Во текот на Триесетгодишната војна (1618–1648) биле потребни постојани дипломатски мисии, најмногу на овие дипломати или жители биле граѓани на Хамбург—само големите и највлијателните држави испратија свои државјани.[12] Некои држави испратиле нивни мисии од 1815 – 1886, во тоа време Хамбург бил независен и суверена држава на Германскиот Сојуз.[13]

Легенда

 •       Генерален конзулат
 •       Конзулат
 •       Почесен генерален конзулат
 •       Почесен конзулат
Mission Датум[A] Адреса[B] Забелешки Ранг[C]
 Аргентина 1835 Mittelweg 141,
20148 Hamburg
2009 –
 Австрија 1570 Alsterufer 37,
20354 Hamburg
Во 2009 Сојузното министерство ја изнесе својата намера да ја затвори мисијата во 2010.[14] 2006 –
 Бангладеш 1975 Billhorner Kanalstraße 69,
20539 Hamburg
2005 –
 Белгија 1832 Langenhorner Markt 9,
22415 Hamburg
1997 –
 Боливија 1855 Heimhuder Straße 33 a,
20148 Hamburg
1997 –
 Боцвана 1971 Berzeliusstraße 45,
22113 Hamburg
2007 –
 Бугарија 1993 Alstertor 15,
20095 Hamburg
1997 –
 Зелен ’Рт 1986 Deichstrasse 9,
20459 Hamburg
2003 –
 Чешка 1992 Feldbrunnenstrasse 72,
20148 Hamburg
2003 –
 Чиле 1835 Harvestehuder Weg 7,
20148 Hamburg
2008 –
 Кина 1921 Elbchaussee 268,
22605 Hamburg
2003 –
 Колумбија 1845 Wendenstr. 29,
20097 Hamburg
2003 –
 Костарика 1850 Meyerhofstraße 8,
22609 Hamburg
1983 –
 Хрватска 1994 Hermannstraße 16,
20095 Hamburg
доајен (постар член на дипломатскиот кор) 2003 –
 Кипар 1990 Rothenbaumchaussee 3,
20148 Hamburg
 Данска 1648 Hermannstraße 16,
20095 Hamburg
2007 –
 Доминиканска Република 1857 Heimhuder Straße 77,
20148 Hamburg
2005 –
 Еквадор 1846 Rothenbaumchaussee 221,
20149 Hamburg
2008 –
 Ел Салвадор 1867 Raboisen 32,
20095 Hamburg
2004 –
 Египет 1976 Mittelweg 183,
20148 Hamburg
2008 –
 Естонија 1993 Badestraße 38,
20148 Hamburg
1993 –
 Франција 1579 Heimhuder Straße 55,
20148 Hamburg
2006 –
 Финска 1921 Esplanade 41,
20354 Hamburg
2005 –
 Гана 1963 Lübecker Str. 1,
22087 Hamburg
1998 –
 Грција 1836 Neue ABC-Straße 10,
20354 Hamburg
2005 –
 Гватемала 1960 Esplanade 6,
20354 Hamburg
2003 –
 Гвинеја 1990 Rehwechsel 28,
21224 Rosengarten
1993 –
 Хаити 1951 Tinsdaler Kirchenweg 275 a,
22559 Hamburg
2005 –
[[File:|23x15px|border |alt=|link=]] Хондурас 1869 An der Alster 21,
20099 Hamburg
2007 –
 Унгарија 1992 Alsterufer 45,
20354 Hamburg
1995 –
 Исланд 1949 Gertrudenstrasse 3,
20095 Hamburg
2005 –
 Индија 1954 Graumannsweg 57,
22087 Hamburg
2007 –
 Индонезија 1956 Bebelallee 15,
22299 Hamburg
2007 –
 Иран 1858 Bebelallee 18,
22299 Hamburg
2006 –
 Ирска 1962 Feldbrunnenstraße 43,
20148 Hamburg
1991 –
 Италија 1816 Feldbrunnenstraße 54,
20148 Hamburg
2009 –
 Јамајка 1969 Ballindamm 1,
20095 Hamburg
1993 –
 Јапонија 1883 Rathausmarkt 5,
20095 Hamburg
2008 –
 Јордан 1964 Rothenbaumchaussee 95,
20148 Hamburg
2005 –
 Казахстан 1994 Rothenbaumchaussee 40,
20148 Hamburg
2007 –
 Кенија 1992 Rathausstraße 6,
20095 Hamburg
1992 –
 Кирибати 1990 Neumühlen 13,
22763 Hamburg
1990 –
 Јужна Кореја 1886 Kaiser-Wilhelm-Str. 9,
20355 Hamburg
2008 –
 Киргистан 1996 Am Sandtorkai 77,
20457 Hamburg
1996 –
 Латвија 1925 Neuer Wall 72,
20354 Hamburg
1997 –
 Литванија 1994 Brodschrangen 4,
20457 Hamburg
1998 –
 Луксембург 1921 An der Alster 9,
20099 Hamburg
2007 –
 Македонија 2006 Adenauerallee 25,
20097 Hamburg
2006 –
 Мадагаскар 1963 Habichtstraße 41,
22305 Hamburg
1999 –
 Малави 1969 Elbchaussee 419,
22609 Hamburg
1987 –
 Малезија 1959 Kajen 2,
20459 Hamburg
1996 –
 Малта 1970 Große Elbstrasse 145 F,
22767 Hamburg
2002 –
 Мексико 1829 Kleine Reichenstraße 1,
20457 Hamburg
2005 –
 Молдавија 2000 Haldesdorferstraße 46,
22179 Hamburg
2000 –
 Монако 1954 Neuer Jungfernstieg 20,
20354 Hamburg
1998 –
 Мароко 1960 In de Bargen 4,
22587 Hamburg
2007 –
 Мозамбик 2007 Große Elbstraße 138,
22767 Hamburg
2007 –
 Намибија 1997 An der Alster 82,
20099 Hamburg
1997 –
   Непал 1998 Jungfernstieg 44,
20354 Hamburg
1998 –
 Нов Зеланд 1992 Domstraße 19,
20095 Hamburg
2007 –
 Никарагва 1859 Max-Brauer-Allee 20,
22765 Hamburg
1997 –
 Нигер 1970 Fischertwiete 2,
20095 Hamburg
1988 –
 Норвешка 1906 ABC-Straße 19,
20354 Hamburg
Мисијата на Норвешка била една од првите мисии по независноста на Норвешка во 1905. Во 2006 Мете-Марит повторно го отворила генералниот конзулат на Норвешка, што бил затворен во 2003.[15] 2006 –
 Палау 2008 Rutschbahn 6,
20146 Hamburg
2008 –
 Пакистан 1962 Max-Brauer-Allee 45,
22765 Hamburg
2008 –
 Панама 1905 Gänsemarkt 44,
20354 Hamburg
2004 –
 Папуа Нова Гвинеја 1990 Mattentwiete 5,
20457 Hamburg
1990 –
 Парагвај 1872 Elbchaussee 439,
22609 Hamburg
2007 –
 Перу 1843 Blumenstraße 28,
22301 Hamburg
2004 –
 Полска 1921 Gründgensstraße 20,
22309 Hamburg
2008 –
 Португалија 1658 Büschstr. 7 – I.,
20354 Hamburg
2005 –
 Романија 1883 Oberaltenallee 20a ,
22081 Hamburg
2006 –
 Русија 1709 Am Feenteich 20,
22085 Hamburg
2005 –
 Свети Кристофер и Невис 2008 Van-der-Smissen-Straße 2,
22767 Hamburg
2008 –
 Самоа 2008 Oderfelder Straße 23,
20149 Hamburg
2008 –
 Сенегал 1965 Frankenstrasse 3,
20097 Hamburg
2001 –
 Србија 2004 Harvestehuder Weg 101,
20149 Hamburg
 Сејшели 1984 Billwerder Neuer Deich 14,
20539 Hamburg
1997 –
 Словачка 1995 Jungfernstieg 38,
20354 Hamburg
2006 –
 Словенија 1994 Ballindamm 8,
20095 Hamburg
1994 –
 ЈАР 1896 Palmaille 45,
22767 Hamburg
2003 –
 Шпанија 1626 Mittelweg 37,
20148 Hamburg
2006 –
 Шри Ланка 1966 Pickhuben 9,
20457 Hamburg
1974 –
 Шведска 1630 Ditmar-Koel-Strasse 36,
20459 Hamburg
Поранешниот генерален конзулат затворен во 2008.[16] 2008 –
 Швајцарија 1846 Rathausmarkt 5,
20095 Hamburg
Мисијата била втора швајцарска мисија на германска територија (во 1835 била основана мисија во Лајпциг). Во 1958, Швајцарија го унапредила хамбуршкиот конзулат во генерален конзулат. Во 2008, било најавено од сојузниот департман за затворање на мисијат во 2009[17] 2005 –
 Сирија 1992 Osakaallee 11,
20457 Hamburg
1992 –
 Танзанија 1992 Franz Rabe Strasse 23,
25474 Bönningstedt
1992 –
 Тајланд 1881 An der Alster 85,
20099 Hamburg
1990 –
 Тонга 1983 Habichtstraße 41,
22305 Hamburg
2001 –
 Тувалу 1985 An der Alster 45,
20099 Hamburg
2003 –
 Тринидад и Тобаго 1998 Raboisen 3,
20095 Hamburg
1998 –
 Тунис 1972 Lübecker Straße 1,
22087 Hamburg
2005 –
 Турција 1844 Tesdorpfstraße 18,
20148 Hamburg
 Уганда 1987 Dornkamp 18,
22869 Schenefeld
1987 –
 Украина 2002 Mundsburger Damm 1,
22087 Hamburg
2007 –
 Уругвај 1838 Hochallee 76,
20149 Hamburg
2009 –
 Обединето Кралство 1632 Neuer Jungfernstieg 20,
20354 Hamburg
Поранешниот генерален конзулат бил затворен во 2006.[18][19] 2007 –
 САД 1793 Alsterufer 27/28,
20354 Hamburg
Генерален конзулат на САД во Хамбург 2007 –
 Венецуела 1833 Rothenbaumchaussee 30,
20148 Hamburg
 Јемен 2006 Martinistr. 18,
20251 Hamburg
2006 –
 Замбија 2004 Neuer Wall 19,
20354 Hamburg
2004 –
 Бразил Затворен[20]
 Канада Затворен[21]
 Либерија 1952 (повторно отворање)[22] Во 1920-тите, Момолу Масако бил првиот африкански конзул во Европа.[23] затворен
 Холандија Затворен на 1 јули 2009[24]
 Филипини 1958[25] Затворен[26]
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија Затворен[27]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. ^^ Датум на основање
 2. ^^ Подредени по поштенски број
 3. ^^ Протоколарен ранг на конзулот во Хамбург, зависи од видот на мисијата и мандатот.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Beneke, p. 1
 2. 2,0 2,1 „Konsulate in Hamburg“ (германски). Senatskanzlei. Посетено на 2009-09-01.
 3. „Über uns > Zuständigkeitsbereiche“ (германски и јапонски). Japanisches Generalkonsulat Hamburg. Архивирано од изворникот на 2008-12-19. Посетено на 2009-10-22.
 4. „Schüleraustausch-Messe am 19. September 2009“ (германски). BürgerStiftung Region Ahrensburg. Архивирано од изворникот на 2009-11-11. Посетено на 2009-10-22.
 5. Beneke, pp. 10–11
 6. Beneke, p. 8
 7. Beneke, pp. 13–14
 8. Staff. „Containerumschlag in TEU (Twenty Foot Equivalent Units)“ (германски). Hafen Hamburg. Посетено на 2009-10-23.[мртва врска]
 9. „Nachrichten › Hamburger Hafen top“ (германски). VOCA media. 2008-02-25. Посетено на 2009-10-23.
 10. „Забелешка: Палау“. U.S. Department of State. август 2009. Посетено на 2009-09-02.
 11. „Statistische Angaben zu den deutschen Kolonien“ (германски). Deutsches Historisches Museum. Посетено на 2009-09-02.
 12. Lorenzen-Schmidt, Klaus-Joachim (2005). „Konsulate“. Hamburg Lexikon (3. изд.). Ellert&Richter. стр. 282. ISBN 3831901791. (германски)
 13. Hundt, Michael (2005). „Souveränität“. Hamburg Lexikon (3. изд.). Ellert&Richter. стр. 439–440. ISBN 3831901791. (германски)
 14. „Vertretungen im Ausland umstrukturiert“ (германски). Wiener Zeitung. 2009-05-07. Посетено на 2009-09-03.[мртва врска]
 15. „Generalkonsulat eröffnet: Königlicher Glanz: Mette-Marit in Hamburg“ (германски). Frankfurter Allgemeine Zeitung. 2006-10-18. Посетено на 2009-09-03.
 16. „Schwedisches Konsulat in Hamburg schließt“ (германски). Norddeutscher Rundfunk. 2008-03-07. Архивирано од изворникот на 2009-06-19. Посетено на 2009-09-03.
 17. Jean-Michel Berthoud (2008-09-19). „Aus für älteste Schweizer Vertretung in Deutschland“ (германски). swissinfo.ch. Посетено на 2009-09-03.[мртва врска]
 18. Sebastian Knauer (2007-01-30). „Round-the-Clock Security for Skeleton Staff“. Der Spiegel. Посетено на 2009-09-02. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
 19. „Britisches Generalkonsulat in Hamburg endgültig geschlossen“ (германски). Norddeutscher Rundfunk. 2006-09-29. Архивирано од изворникот на 2008-11-05. Посетено на 2009-09-03.
 20. Mordecai Paldiel (2007). Diplomat heroes of the Holocaust. Jersey City, NY: Ktav. стр. 26. ISBN 9780881259094. Aracy de Carvalho Guimarães Rosa
 21. „Büro für deutsch-russischen Jugendaustausch ab Herbst in Hamburg“ (германски). ngo-online.de. 2005-04-12. Посетено на 2009-09-03.
 22. William D. Coale (1978). Западно германски преводи во тропска Африка: случајот на Либерија и Бонг Мајнинг компанијата. Forschungsberichte, Afrika-Studienstelle (Ifo-Institut für Wirtschaftsforschung). Band 59. Ifo-Institut für Wirtschaftsforschung. стр. 41. ISBN 9783803901651.
 23. „Животната приказна на Момолу Масако, првиот африкански дипломат“. Daily Observer. 2009-08-24. Архивирано од изворникот на 2009-08-28. Посетено на 2009-09-02. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
 24. Venn, Lia (2009-06-17). „Ade, Frau Antje“ (германски). Frankfurter Rundschau. Посетено на 2009-09-03. Text "fr-online.de" ignored (help)
 25. Hermógenes E. Bacareza (1980). „Историја на филипинско-германските односи“. Универзитет Калифорнија: 157. Наводот journal бара |journal= (help)
 26. „Frankfurters. Hamburgers, and bonners“. Manila Bulletin]]. 2009-08-30. Архивирано од изворникот на 2009-09-02. Посетено на 2009-09-02. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
 27. Hedges, Chris (1997-01-11). „An 'Us vs. Them' Mantra Raises the Balkan Fever“. The New York Times]]. Посетено на 2009-09-02. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
Главни

Додатна литература[уреди | уреди извор]

 • Ahrens, Michael (2003). Das britische Generalkonsulat am Harvesterhuder Weg: Handel, Kultur und Diplomatie - 100 Jahre Geschichte einer Alster-Villa (англиски). Hamburg: Britisches Generalkonsulat Hamburg. OCLC 249041882.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]