Список на цркви во Хамбург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Galli Stadtansicht Hamburg (~1680)
@hamburgmuseum

Ова е список на цркви во германската покраина Хамбург. Постојат многу познати, како и локални цркви во и околу Хамбург. Црквата Свети Никола била највисоката градба во светот во 1870-тите и останала втора највисока градба во Хамбург; неколку други високи црквени куполи се исто така во градот.

Легенда

Име Германско име Година [A] Место [B] Слика Забелешки
Црква Свети Петар Hauptkirche St. Petri
Petrikirche
1195
1418 (повторно изградена)
1842 (пожар)
Менкебергштрасе Петрикирхе Готска градба
Црква Свети Катарина Hauptkirche Sankt Katharinen 1256
16-ти век (повторно изградена)
Во 2004
Црква Свети Јаков Hauptkirche Sankt Jacobi 1255
1963 (повторно изградена)
St Jacobi Hamburg.jpg
Црква Света Богоридица Kirchengemeinde St. Marien 1960 Фулсбител Hh-fuhlsbuettel-stmarien.jpg
Црква Свети Матеј Matthäuskirche 1919 Hh-Matthaeuskirche1.jpg
Црква Свети Михаил Hauptkirche Sankt Michaelis
Michel
1647
1750 (пожар)
Нојштат StMichaeliskirche(Michel).SW.20050521.jpg
Црква Свети Никола Hauptkirche St. Nikolai 1874
1943 (пожар)
Hamburg StNikolai Panorama.jpg Највисока градба во светот од 1874 до 1876.
Руни од 1940-тите
Sankt Nikolai 1951 Харвештехуде Sankt Nikolai am Klosterstern in Hamburg-Harvestehude.jpg Замена на старата Свети Никола
Thomaskirche A church
Auferstehungskirche Лобриге A modern church
Tonndorfer Kirche Тондорф A church
Herz Jesu Kirche Хам A church
Sankt Erich Kirche Ротенбургсорт A church
Paul-Gerhardt-Kirche Баренфелд A modern church
Kirche der Stille Алтона A church
Martinskirche Ралштет A church
Gnadenkirche Занкт Паули A church Gemeinde des Hl. Johannes von Kronstadt,
Црква на руската православна црква, порано лутеранска црква[1]
St. Maria Magdalena Kirche A church
St. Nicolai Алтенгаме A church
Russische Kirche des heiligen Prokop A church Руска православна црква[2]
Neuer Mariendom, порано Pfarrkirche St. Marien Занкт Георг A red brick building, with two towers
  1. ^ Датумот на градење или прво спомената во доказите, вторите датему се поголемите настани, меѓу нив пожари и обнови, но не и додавања.
  2. ^ Округ или кварт на моменталната територијална организација на Хамбург.
Местото на 5 т.н. главни цркви околу 1700

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Gemeinde des Hl. Johannes von Kronstadt“ (на германски). http://www.hamburg-hram.de/de/ueber-uns. конс. 7 октомври 2009 г. 
  2. „Russische Kirche des heiligen Prokop in Hamburg“ (на германски). http://www.prokopij.de/index_de.htm. конс. 7 октомври 2009 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]