Список на градоначалници на Хамбург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поголемиот грб на Хамбург се користи од Сенатот на Хамбург.

Списокот што следи е хронолошки список на градоначалници во Хамбург, град-држава во Германија. Градоначалниците се главни на градот-држава, дел од Владата на Хамбург. Од 1861, според уставот од 28 септември 1860 покраината била раководена од десетчлен Сенат, кој бил наречен совет (на германски јазик во тоа време: Rath) пред тоа време. Бил воден од Првиот градоначалник на Хамбург (германски наслов: Erster Bürgermeister der Freien und Hansestadt Hamburg) како Претседател на Сенатот. Негов заменик бил Вториот градоначалник.

Пред Првата светска војна двајцата градоналници биле избирани на едногодишен мандат. До 1997, Првиот градоначалник бил primus inter pares меѓу неговиот колеги во Сенатот, од кои бил избиран. Оттогаш, тој е избиран од хамбуршкиот парламент (германски: Hamburgische Bürgerschaft) и има можност да ги назначува и отповикува другите сенатори (министри).

1293–1860[уреди | уреди извор]

Функцијата на градоначалник обично била симултано одржувана од три лица, служејќи како извршен одбор. Еден од тројцата градоначалници бил за годината, вториот бил минат градоначалник, третиот бил нареден градоналник. Затоа понекогаш се спомнуваат по три имиња за една година, со оглед на три имиња во декретите, запишани со или спомнати со нивните имиња. Имињата во списокот од 1239 до 1820 биле архивирани од книга на Јохан Август Мајстер (1820). Ова е некомплетен список на градоначалници и користи изговарањето на книгата на Мајстер, која е чувана во хамбуршката покраинската библиотека. До 1820, списокот бил пишуван на рака.[1] На 6 август 1806, Хамбург добил суверенитет како независна држава. Од 1811 до 1814, Хамбург бил дел од Франција во департманот Бухе де л'Елб.[2]

Ако не е наведен друг навод, сите градоналници се земени од: Domizlaff. Das Hamburger Rathaus.

Име Слика Мандат Забелешка
Хартвикус де Ертенеборх 1293
Вернер де Мецендорп 1293
Јохан Милес 1300
Хенрикус Лонгус 1300
Јохан филиус Озери 1300
Јохан де Монте 1325
Хенрикус де Хетфилд 1325
Николаус Франсоасе 1341
Николаус де Монте 1341
Хелингбернус Хетвелт 1341
Јохан Хорборх 1343
Тидерикус упен Перде 1343
Јохан Милитис 1347
Хинрих Хоп 1350
Тидерикус упен Перде 1350
Хенрикус де Монте 1356
Хенрикус Хојери 1361 Познат како Хајн Хојер
Бертрамус Хорборх 1366
Вернер де Вигхерсен 1367
Лудолфус де Холденштете 1375
Кристијан Милитис 1378 Познат како Керстен Милес
Хенрикус (Хајно) Ибинг 1381
Јоханес Хојери 1389
Марквард Шреје 1389
Мајнард Букстехуде 1397
Хилмар Лопов 1401
Јохан Линеборг 1411
Хенрикус де Монте 1413
Хенрикус Хојери 1417
Јоханес Виге (Вие) 1420
Бернхард Борштелт 1422
Вико де Хофе 1431
Симон ван Утрехт 1433
Хинрих Кетинг 1493
Тидерикус Линеборг 1443
Детлев Бремер 1447
Хенрикус Лопов 1451
Тидерикус Герлефсторп 1492
Хенрикус Леземан 1458
Ерих де Цевена 1464
Алберт Шилинг 1464
Хинрих Мурместер 1466
Јохан Мајгер 1472
Јохан Хуге 1478
Николаус де Шворен 1480
Херман Лангенбек 1481
Хенинг Биринг 1486
Кристијан Берхампе 1492
Ерих фон Цевен 1499
Детлев Бремер 1499
Бартоломојс фом Рине 1505
Марквард вам Ло 1507–1519 [2]
Јохан Шпрекелзен 1512
Николаус Тоде 1517
Тидерикус Хохузен 1517
нема 1519–1520 Втор градоначалник бил Дитрих (Тидерикус) Хохузен (1517–1546)[2]
Ерхард фом Холте 1520–1529 Познат како Герхард фом Холте[2]
Хинрих Залсборг 1523
Јохан Хилпе 1524
Јохан Веткен 1529–1533 [2]
Паул Гроте 1531
Алберт Вестеде 1533–1538 [2]
Јохан Роденборг 1536
Петер фон Шпрекелзен 1538– 1553 [2]
Јирген Плате 1546
Матијас Редер 1547
Дитмар Кол 1548
Алберт Хакман 1553–1580 [2]
нема 1580–1581 Втор градоначалник бил Паул Гроте (1580–1584)[2]
Лоренц Нибур 1557
Херман Веткен 1564
Еберхард Молер 1571
Паул Гроте 1580
Јохан Нибур 1557 (1581–1590)[2]
Николаус Фегелер 1581
Јоаким фом Капе 1588
Дидрих фон Ајцен 1589
нема 1590–1591 Втор градоначалник: Јоаким фон Капе (1588–1594)[2]
Ерих фон дер Фехте 1591–1613 [2]
Јоаким Бекендорп 1593
Дидерих фом Холте 1595
Винсент Молер 1599
Еберхард Твестренг 1606
Хиронимус Фегелер 1609
нема 1613–1614 Втор градоначалник: Хиронимус Фегелер (1609–1642)[2]
Себастијан фон Берген 1614–1623 [2]
Јохан Веткен 1614
Бартоломојс Бекман 1617
Јоаким Клен 1622
Алберт фон Ајцен 1623
нема 1623–1624
Улрих Винкел 1624–1649 [2]
Јоханес Бранд 1633
Бартоломојс Молер 1643
нема 1649–1650 Втор градоначалник: Бартоломојс Молер (1643–1667)[2]
Николаус Јаре 1650–1678 [2]
Јохан Шлебуш 1653
Петер Литкенс 1654
Волфганг Мојрер 1660
Бартоломојс Твестренг 1663
Јоханес Шетеринк 1667
Јохан Шулте 1668
Брудерус Паули 1670
Јохан Шредер 1676
Хајнрих Мојрер 1678–1684 (прв мандат)[2]
Дидрих Молер 1680
Јохан Шлитер 1684–1688 [2]
Јоаким Лемерман 1684
Хајнрих Мојрер 1686 (1688–1690) втор мандат[2]
Петер Литкенс 1687
Јоханес Шафсхаузен 1690–1697 [2]
Хиронимус Хартикус Молер 1697
Петер фон Ленгерке (или Ленгеркс) 1697–1709 [2]
Јулиус Сурланд 1702
Герхард Шредер 1703
Паул Паулзен 1704
Лукас фон Борстел 1709–1716 [2]
Лудвиг Бекелер 1712
Манфред Матфелд 1716–1720 [2]
Гарлиб Силем 1717
Хинрих Дидрих Визе 1720–1928 (или Хајнрих Дитрих Визе)[2]
Ханс Јакоб Фабер 1722
Јохан Андерсон 1723
Ритгер Рулан 1728–1742 [2]
Даниел Штокфлет 1729
Мартин Лукас Шеле 1733
Јохан Луис 1739
Корнелиус Попе 1741
Конрад Видов 1742 (1743–1754)[2]
Николаус Штемпел 1743
Клеменс Самуел Липстроп 1749
Лукас фон Шпрекелзен 1750
Мартин Шеле 1751
Лукас Кортум 1751
Николаус Шубак 1759 (1754–1783)[2]
Петер Греве 1759
Винсент Румпф 1765
Јохан Шлитер 1774
Алберт Шуле 1778
Франс Дорман 1780
Јакоб Албрехт фон Зинен 1781
Јохан Андерсон 1781 (1783–1790)[2]
Јохан Луис 1784
Јохан Адолф Попе 1786
Мартин Дорнер 1788
Франц Антон Вагенер 1790–1801 [2]
Даниел Линау 1798
Петер Хинрих Видов 1800
Фридрих фон Графен 1801–1810 First term[2]
Вилхелм Амзинк 1802
Јохан Арнолд Хајзе 1807
Амандус Аугустус Абендрот Amandus Augustus Abendroth 1811–1813[2] Не е вклучен во книгата на Мајстер.[3]
Фридрих фон Графен 1815–1820 втор мандат[2]
Критијан Матијас Шредер Christian Matthias Schröder 1816
Јохан Хајнрих Бартелс 1820–1850
Јохан Даниел Кох 1821
Мартин Гарлиб Силем 1829
Амандус Аугустус Абендрот 1831
Мартин Шетерингк 1832
Кристијан Даниел Бенеке 1835
Хајнрих Келингхузен Dr. Heinrich Kellinghusen 1842
Јохан Лудвиг Дамерт 1843
Николаус Биндер 1855
нема 1850–1861 Втор градоначалник: Кристијан Даниел Бенеке (1835–1851)
Трет градоначалник: Хајнрих Келингхузен (1842–1880)
Четврт градоначалник: Николаус Биндер (1855–1861)
Сите:[2]

По уставните измени 1860–1919[уреди | уреди извор]

Од 1860, Хамбург има устав. Членови на хамбуршкиот Сенат биле избирани од парламентот на Хамбург—не е наследен од сегашниот сенат. Тие биле доживотни членови на сенатот. Од трите најстари и правни членови, сенатор годишно го избирал Првиот градоначалник на Хамбург (германски: Erster Bürgermeister der Freien und Hansestadt Hamburg) – водечкиот член – и неговиот заменик (Втор градоначалник на Слободниот и ханзеатски град Хамбург, германски: Zweiter Bürgermeister der Freien und Hansestadt Hamburg).

Опис на метод
Година Прв градоначалник Втор градоначалник „sabbatical year“
1 Сенатор A Сенатор B Сенатор C
2 Сенатор B Сенатор C Сенатор A
3 Сенатор C Сенатор A Сенатор B
4 Сенатор A Сенатор B Сенатор C

Сите градоначалници се преземени од Domizlaff: Das Hamburger Rathaus и запишани во Erste Bürgermeister Hamburgs 1507-2008, само промени во датумите се обележани со додатни наводи.

Име Слика Мандат Забелешка
Фридрих Зифекинг 1861–1862
Николаус Фердинанд Халер 1863–1864
Фридрих Зифекинг 1865
Николаус Фердинанд Халер 1866–1867 (–1868)[2]
Фридрих Зифекинг 1868
Густаф Хајнрих Кирхенпауер Gustav Heinrich Kirchenpauer 1869
Николаус Фердинанд Халер 1870
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1871–1872
Николаус Фердинанд Халер 1873 (1872–1873)[2]
Херман Гослер 1874
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1875
Карл Фридрих Петерзен Carl Friedrich Petersen 1876–1877
Густав Хајнрих Кирхенпауер 1878
Херман Антони Корнелиус Вебер 1879
Карл Фридрих Петерзен 1880
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1881
Херман Антони Корнелиус Вебер 1882
Карл Фридрих Петерзен 1883
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1884
Херман Антони Корнелиус Вебер 1885 Во списокот Erste Bürgermeister Hamburgs 1507-2008 стои Карл Фридрих Петерзен.
Карл Фридрих Петерзен 1886 Во списокот: Густаф Хајнрих Кирхенпауер
Густаф Хајнрих Кирхенпауер Gustav Heinrich Kirchenpauer 1887 Во списокот: Јоханес Георг Андреас Версман
Јоханес Георг Андреас Версман Johannes Versmann 14 март 1887 – 1888
Карл Фридрих Петерзен 1889 (1888)[2]
Јоханес Георг А. Версман 1889 [2] Не е споменат во Domizlaff: Das Hamburger Rathaus
Јохан Георг Менкеберг Johann Georg Mönckeberg 1890
Јоханес Георг Андреас Версман 1891
Карл Фридрих Петерзен 1892
Јохан Георг Менкеберг 1893
Јоханес Георг Андреас Версман 1894
Јоханес Кристијан Ојген Леман 1895
Јохан Георг Менкеберг 1896
Јоханес Георг Андреас Версман 1897
Јоханес Кристијан Ојген Леман 1898
Јохан Георг Менкеберг 1899
Јоханес Кристијан Ојген Леман 1 јануари 1900 – 15 септември 1900
Герхард Хахман Gerhard Hachmann 1904 19 ноември 1900 – 1901
Јохан Георг Менкеберг 1902
Јохан Хајнрих Бурхард Johann Heinrich Burchard 1905 1903
Герхард Хахман до 11 јули 1904
Јохан Георг Менкеберг 11 јули 1904 – 1905
Јохан Хајнрих Бурхард 1906
Јохан ото Штаман Johann Stammann 1905 1907
Јохан Георг Менкеберг до 27 март 1908
Јохан Хајнрих Бурхард 3 април 1908 – 1909
Макс Предел Max Predöhl 1905 1910–1911
Јохан Хајнрих Бурхард 1912
Карл Аугуст Шредер August Schröder 1905 3 септември 1912 – 1913
Макс Предел 1914
Вернер фон Меле Werner von Melle 1905 1915
Карл Аугуст Шредер 1916
Макс Предел 1917
Вернер фон Меле 1918–1919
Список на Втори градоначалници од 1860–1919
Име Слика Мандат Забелешка
Аскан Вилхелм Лутерот 1862–1863
Фридрих Зифекинг 1864
Аскан Вилхелм Лутерот Легат 1865–1866
Фридрих Зифекинг 1867
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1868
Николаус Фердинанд Халер 1869
Херман Гослер 1870–1871
Николаус Фердинанд Халер 1872
Херман Гослер 1873
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1874
Николаус Фердинанд Халер 1875
Херман Антони Корнелиус Вебер 1876
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1877
Херман Антони Корнелиус Вебер 1878
Карл Фридрих Петерзен 1879
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1880
Херман Антони Корнелиус Вебер 1881
Карл Фридрих Петерзен 1882
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1883
Херман Антони Корнелиус Вебер 1884
Карл Фридрих Петерзен 1885
Густаф Хајнрих Кирхенпауер 1886
Макс Теодор Хајн 14 март 1887 – 31 декември 1887
Карл Фридрих Петерзен 1888
Јохан Георг Менкеберг 1889
Јоханес Георг Андреас Версман 1890
Карл Фридрих Петерзен 1891
Јохан Георг Менкеберг 1892
Јоханес Георг Андреас Версман 1893
Јоханес Кристијан Ојген Леман 1894
Јохан Георг Менкеберг 1895
Јоханес Георг Андреас Версман 1896
Јоханес Кристијан Ојген Леман 1897
Јохан георг Менкеберг 1898
Јоханес Георг Андреас Версман 1899
Јоханес Кристијан Ојген Леман 5 јули 1899 – 31 декември 1899
Герхард Хахман 1 јануари 1900 – 19 ноември 1900
Јохан Георг Менкеберг 19 ноември 1900 – 1901
Јохан Хајнрих Бурхард 1902
Герхард Хахман 1903
Јохан Георг Менкеберг 1 јануари 1904 – 11 јули 1904
Јохан Хајнрих Бурхард 11 јули 1904 – 1905
Јохан ото Штаман 1906
Јохан Георг Менкеберг 1907
Јохан Хајнрих Бурхард 1 јануари 1908 – 3 април 1908
Вилијам Хенри О'Свалд William O'Swald 1905 3 април 1908 – 1909
Карл Аугуст Шредер 1910
Јохан Хајнрих Бурхард 1911
Карл Аугуст Шредер 1 јануари 1912 – 13 септември 1912
Макс Предел 13 септември 1912 – 1913
Вернер фон Меле 1914
Карл Аугуст Шредер 1915
Макс Предел 1916
Вернер фон Меле 1917
Карл Аугуст Шредер 1918–1919

Вајмарска Република 1919–1933[уреди | уреди извор]

Во текот на германската револуција 1918–1919 Arbeiter- und Soldatenrat (советот на работници и војници) бил формиран. Од 12 ноември 1918 до 1919, претседавач на покраината и на градската власт бил: Хајнрих Лауфенберг (–1919), Карл Хензе (1919).[2] Ова не е спомнато во Domizlaff: Das Hamburger Rathaus. Периодот во Германија по Првата светска војна до преземањето на власта – од нацистичката партија во 1933 – е нарекуван Вајмарска Република. Хамбуршкиот парламент бил демократски избран.

Прв градоначалник на Хамбург
Име Слика Партија Мандат Забелешка
Вернер фон Меле 31 март 1919 – 31 декември 1919 (–1920)[2]
Густаф Фридрих Карл Јохан Штамер Gustav Friedrich Sthamer 1905 1 јануари 1920 – 1 февруари 1920
Арнолд Дистел Arnold Diestel 1905 Германска демократска партија (DDP) 2 февруари 1920 – 31 декември 1923 (–1924)[2]
Карл Вилхелм Петерзен DDP 1 јануари 1924 – 31 декември 1929
Рудолф Адолф Вилхелм Рос Социјалдемократска партија (SPD) 1 јануари 1930 – 31 декември 1931
Карл Вилхелм Петерзен DDP 1 јануари 1932 – 7 март 1933
Втор градоначалник
Име Слика Партија Мандат Забелешка
Ото Штолтен SPD 31 март 1919 – 1925
Макс Шрам SPD 1925 – 4 април 1928
Рудолф Рос SPD 5 април 1928 – 31 декември 1929
Карл Вилхелм Петерзен DDP 1 јануари 1930 – 31 декември 1931
Рудолф Рос SPD 1 јануари 1932 – 3 март 1933

Трет Рајх 1933–1945[уреди | уреди извор]

Во нацистичка Германија Gesetz über den Neuaufbau des Reiches (Закон околу реорганизација на Рајхот) (30 јануари 1934) се напуштил концептот на сојузна република. Политичките институции на покрианите практично биле укинати, преминувајќи целата моќ на централната влада. Хамбуршкиот парламент бил распуштен. Првиот градоначалник бил назначен од министерот за внатрешни работи на Рајхот, иако Хитлер правото да го именува (како во случај со Берлин и Виена). Реалниот предводник на Хамбург извшната власт била во Reichsstatthalter (регионалниот гувернер или царски гувернер) Карл Кауфман: 1933–1945[4]

Име Партија Мандат Забелешки
Карл Винсент Крогман НСДАП 8 март 1933 – 3 мај 1945 (–1936)[2]
Втор градоначаник
Име Партија Мандат Забелешки
Вилхелм Амзинк Бурхард-Моц DVP 8 март – 18 мај 1933

Назначени од британските окупациски сили 1945–1946[уреди | уреди извор]

По Втората светска војна до 1949, Хамбург бил во британската окупациска зона.

Име Партија Мандат Забелешки
Рудолф Хиеронимус Петерзен Христијанска демократска унија (CDU) 15 мај 1945 – 22 ноември 1946
Втор градоначалник
Име Партија Мандат Забелешки
Адолф Шенфелдер SPD 6 јуни 1945 – 15 ноември 1946

Од 1946[уреди | уреди извор]

Градоначаници во текот на сојузната парламентарна република Германија.

Име Слика Партија Мандат Забелешки
Макс Брауер Max Brauer 1927 SPD 22 ноември 1946 – 2 декември 1953
Курт Зифекинг CDU 2 декември 1953 – 4 декември 1957
Макс Брауер SPD 4 декември 1957 – 31 декември 1960
Паул Неверман SPD 1 јануари 1961 – 9 јуни 1965
Херберт Вајхман SPD 9 јуни 1965 – 9 јуни 1971
Петер Шулц SPD 9 јуни 1971 – 4 ноември 1974
Ханс-Улрих Клозе SPD 12 ноември 1974 – 22 мај 1981 [5]
Клаус фон Донани SPD 24 јуни 1981 – 8 јуни 1988 [6]
Хенинг Фошерау Henning Voscherau SPD 8 јуни 1988 – 8 октомври 1997 [7][8]
Ортвин Рунде Ortwin Runde SPD 12 ноември 1997 – 31 октомври 2001 [9]
Оле фон Бојст Ole von Beust CDU 31 октомври 2001 – 25 август 2010 [10]
Кристоф Алхаус Christoph Ahlhaus CDU 25 август 2010 – 7 март 2011
Олаф Шолц Olaf Scholz SPD Од 7 март 2011
Втор градоначалник
Име Слика Партија Мандат Забелешки
Кристијан Кох Слободна демократска партија (FDP) 19 ноември 1946 – 18 февруари 1950
Паул Неверман SPD 24 февруари 1950 – 2 декември 1953
Едгар Енгелхард FDP 2 декември 1953 – 27 април 1966
Вилхелм Дрекселиус 27 април 1966 – 2 април 1970
Петер Шулц SPD 22 април 1970 – 9 јуни 1971
Хелмут Керн SPD 9 јуни 1971 – 3 октомври 1972
Ханс Рау FDP 3 октомври 1972 – 30 април 1974
Дитер Бијалас Dieter Bialas FDP 30 април 1974 – 28 јуни 1978
Хелга Елстнер SPD 28 јуни 1978 – 13 јуни 1984
Алфонс Павелчик SPD 13 јуни 1984 – 2 септември 1987
Инго фон Минх FDP 2 септември 1987 – 26 јуни 1991
Ханс-Јирген Круп SPD 26 јуни 1991 – 1 декември 1993
Ерхард Ритерсхаус STATT 15 декември 1993 – 12 ноември 1997
Криста Загер GAL 12 ноември 1997 – 31 октомври 2001 [11]
Роналд Шил Partei Rechtsstaatlicher Offensive 31 октомври 2001 – 19 август 2003 [9]
Марио Метбах PRO 21 август 2003 – 17 март 2004 [12]
Биргит Шнибер-Јастрам CDU 17 март 2004 – 7 мај 2008 [13]
Криста Геч Christa Goetsch GAL Од 7 мај 2008 – 29 ноември 2010 [14]
Дитрих Верзих CDU 30 ноември 2010 – 7 март 2011
Дороти Штапелфелт SPD Од 7 март 2011

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Verg, Erik; Verg, Martin (2007). Das Abenteuer das Hamburg heißt (4. изд.). Hamburg: Ellert&Richter. стр. 264. ISBN 9783831901371. (германски)
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 „Erste Bürgermeister Hamburgs 1507-2008“ (PDF) (германски). Senat der Freien und Hansestadt Hamburg, Senatskanzlei. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-03-01. Посетено на 2009-09-22. Наводот journal бара |journal= (help)
 3. „Abendroth, Amandus Augustus“. Leipzig: Historische Commission bei der Königl. Akademie der Wissenschaften. 1875. Посетено на 2008-09-30. Retrieved from Elektronische Allgemeine Deutsche Biographie (германски) (Sütterlin script)
 4. Verg, pp 161–163
 5. Последен градоначалник во Domizlaff под број 182
 6. „Dr Klaus von Dohnanyi“. Celebrity Speakers Ltd. Посетено на 2008-10-06.
 7. „Henning Voscherau: Langjähriger Bürgermeister Hamburgs“. NDR online. Архивирано од изворникот на 2008-10-11. Посетено на 2008-10-05. (германски)
 8. „Katalog der Deutschen Nationalbibliothek“. German National Library. Посетено на 2008-10-05. (германски)
 9. 9,0 9,1 „Партијата на шредел ги изгуби изборите“. Посетено на 2008-10-06.
 10. „Градоначалникот фон Бојст ќе владее сам по победата во изборите“. Deutsche Welle. 2004. Посетено на 2008-08-13.
 11. Martin Christensen. „Германски партии“. Посетено на 2008-10-06.
 12. „Хамбуршката конзервативна влада падна по повторен скандал“. Градски архив. Посетено на 2008-10-05.
 13. „Senatorin Schnieber-Jastram zieht sich zurück“. Welt online. Посетено на 2008-10-05. (германски)
 14. „Криста Геч (Зелена партија) новоизбрана“. USAtoday Cruise log. Посетено на 2008-10-06.
Општи
 • (1293 – 1977) Domizlaff, Svante (2002). Das Hamburger Rathaus (германски) (first. изд.). Hamburg: Edition Maritim. ISBN 9783892254652.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]