Список на музеи и културни институции во Хамбург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Музејот за историјата на Хамбург во 1930

Градот Хамбург, Германија е дом на неколку музеи, галерии, театри и други културни институции. Во 2009, 50 покраински и приватни музеи, 31 театар, 6 концертни сали и 10 кабареа се наоѓале во Хамбург.[1] Овој список ги содржи најпознатите или прочуени организации.

Музеи[уреди | уреди извор]

Неколку фондации и организации во Хамбург ги координираат настаните и изложбите во повеќето музеи. Настаните, како што се ноќта на музеи (Lange Nacht der Museen) — кога музеите остануваат отворени до доцна во ноќта, кога бараат нови лица да им се претстават на посетителите —се промовирани од Museumsdienst Hamburg.[2] Билетот вклучува влезници за сите музеи и јавниот превоз обезбеден од Hamburger Verkehrsverbund. Во 2009, 42 музеи и изложбени сали учествувале, со повеќе од 600 настани и изложби, а цената била 12 евра, со попус 8 евра. Повеќе од 30.000 луѓе присуствувале.[3][4]

Уметност[уреди | уреди извор]

Уметничка галерија (Kunsthalle Hamburg)
      Музеи кои учествуваат во настанот ноќта на музеите.[2]
Германско име Име Датум[Note 1] Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
Kunsthalle Hamburg und Galerie der Gegenwart Уметничка галерија и галерија на сегашната уметност (англиски)
Bucerius Kunst Forum (англиски)
Deichtorhallen
Haus der Photographie
Дом на фотографијата
(и изложбена сала за сегашната уметност)
(англиски)
Ernst-Barlach-Haus 1962 Отмаршен (англиски)
Erotic Art Museum Музеј за еротска уметност затворен
Jenisch-Haus
Museum für Kunst und Kultur an der Elbe
Отмаршен [Note 3] (германски)
Johannes Brahms Museum Музеј Јоханес Брамс 1971 (англиски)
Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg Музеј за уметност и индустрија Хамбург 1874 (англиски)

Историја и култура[уреди | уреди извор]

Поглед однапред на етнолошкиот музеј во 2007
      Музеи кои учествуваат во настанот ноќта на музеите.[2]
Германско име Опис Датум[Note 1] Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
Afghanisches Museum Музеј за културата и културната историја на Авганистан 1998 Хафен Сити (англиски)
Alstertal-Museum Историски и културни информации за областа 1957 Велингсбител (германски)
Altonaer Museum für Kunst und Kulturgeschichte Уметност и културната историја на Северна Германија [Note 3] (германски)
Helms-Museum
Archäologisches Museum Hamburg
Археолошки музеј на Хамбург, јужните соседни окрузи и историјата на Харбург Харбург [Note 3] (германски)
BallinStadt - Auswandererwelt Hamburg
BallinStadt - The Emigration Museum
Емиграција преку Хамбург (1850–1934) 2004 Федел (англиски)
Biozentrum Grindel und Zoologisches Museum Зоолошки музеј 1843 (1969) (англиски)
Cap San Diego Брод-музеј 1986 Занкт Паули
Ландунгсбрикен
(германски)
Deutsches Zollmuseum Историја на германската царина 1927 (1993) (германски)
Меѓународен поморски музеј Хамбург Поморска историја, модели на бродови, поморски униформи и поморска уметност Хафен Сити (англиски)
избрано
Museum der Arbeit Народна историја и индустријализацијата на Хамбург 1985 [Note 3]
[Note 4]
(англиски)
Museum für Kommunikation Hamburg Историја на комуникациите 1937 (1966) (германски)
Museum für Völkerkunde Етнолошки музеј 1879 (англиски)
Hamburgmuseum
порано: Museum für Hamburgische Geschichte
Музеј за историјата на Хамбург 1892 [Note 3] (англиски)
Museum Elbinsel Wilhelmsburg 1907 (германски)
Museum Godeffroy 1861–1885 затворен
KZ-Gedenkstätte Neuengamme Меморијален центар на концентрациониот камп Нојенгаме Нојенгаме (англиски)
Rickmer Rickmers Брод-музеј 1987 Занкт Паули
Ландунгсбрикен
(германски)
Speicherstadt Museum Историја на Шпајхерштат, трговија на чај и кафе [Note 3] (англиски)
избрано
St. Pauli Museum 2005 Занкт Паули (германски)
Stettin Брод-музеј, мразокршач Отмаршен (германски)
WasserForum Вода во Хамбург, историја и услуги Ротенбургсорт (германски)

Други[уреди | уреди извор]

Трудов музеј, главна зграда
      Музеи кои учествуваат во настанот ноќта на музеите.[2]
Германско име Име Датум[Note 1] Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
„Die Dachbodenbande“ Хафен Сити Музеј за играчки (германски)
Spicy's Gewürzmuseum Музеј за зачини 1991 Хафен Сити делумно (англиски)
Astronomiepark Hamburger Sternwarte
и Schmidt-Museum
Бергедорф (германски)
Hafenmuseum Пристаништен музеј (германски)
Hamburg Dungeon [1]
Hamburger Schulmuseum Музеј за училишта Хамбург (германски)
Hamburger SV Museum 2004 (германски)
KL!CK Kindermuseum Детски музеј (германски)
Miniatur Wunderland 2001 Хафен Сити Железничко моделарство (англиски)
Prototyp – Personen. Kraft. Wagen. Хафен Сити Автомобилски музеј (англиски)
избрано

Градини и паркови[уреди | уреди извор]

Поглед на Planten un Blomen
Германско име Име Датум[Note 1] Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
Арборетум Лобриге Лобриге
Botanischer Garten Hamburg Ботаничка градина на Хамбург Осдорф (германски)
Ботаничка градина Зондергартен Вандсбек
Planten un Blomen

Културни институции[уреди | уреди извор]

Музика[уреди | уреди извор]

      State owned
Германско име Опис Датум[Note 1] Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
Hamburgische Staatsoper Опера
Beatlemania Hamburg посветено на The Beatles 2009 Занкт Паули (англиски)
Elbphilharmonie Hamburg филхамониска сала Хафен Сити во изградба
Laeiszhalle филхамониска и концертна сала
Neue Flora мјузикли 1990 (германски)
Operettenhaus
(TUI Operettenhaus)
мјузикли Занкт Паули
Репербан
(германски)
Theater im Hafen Hamburg мјузикли (германски)

Театри[уреди | уреди извор]

Во 2005/6, биле изброени 4,2 милиони посети на театрите во Хамбург, 2.380 посети на 1.000 жители, така што Хамбург има повеќе посети отколку Бремен (920) и Берлин (920). просекот за германските покраини е 420 посети.[5]

Hamburger Kammerspiele од напред во 2005
Поштенска карта на Ханза-театарот во 1900[?]
      Покраински театри.
Германско име Опис Датум[Note 1] Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
Altonaer Theater
DAS SCHIFF Брод-театар 1975 (германски)
Германски театар Занкт Георг
English Theatre Англиски театар 1976 (англиски)
Ernst-Deutsch-Theater 1951
(1973)
(германски)
Hamburger Kammerspiele 1918 (германски)
Hansa Theater затворен 2001–2009.[6] 1894 Занкт Георг (германски)
Imperial Theater 1994 Занкт Паули
Репербан
(германски)
Kampnagel-Fabrik
Komödie Winterhuder Fährhaus Комедија 1854
1988
Винтерхуде (германски)
Monsun Theater Театар за деца
Neues Theater am Holstenwall
Ohnsorg-Theater Театар во кој глумците зборуваат на долносаксонски (но тие зборуваат на мисингш-мешан германски за националните телевизии, откако долносаксонски е неразбирлив за повеќето германските говорители) 1902 (германски)
Rote Flora 1888–1953[?] затворен
Theater Allee
Theater für Kinder Театар за деца
Theater Imago
Theater im Zimmer 1948–1999 затворен
Theater in der Basilika
Thalia Theater 1843 (германски)
Thalia Gaußstraße 2000 (германски)
Schilleroper 1891 затворен
Schmidts Tivoli
und Schmidt Theater
Занкт Паули
Репербан
(германски)
St. Pauli Theater 1841 Занкт Паули
Репербан
(германски)

Библиотеки и архиви[уреди | уреди извор]

Стариот дел на покраинската библиотека

Во 2006, постоеле 39 јавни библиотеки во Хамбург, организирани од фондацијата Bücherhallen Hamburg,[7] повеќе од 20 универзитетски библиотеки и неколку специјализирани или музејски библиотеки.[8] 7,9 книги по жител биле позајмени од јавните библиотеки. Така Хамбург, по Бремен (9.0), бил рангиран на врвот во германските покраини.[9]

Исто така, постоеле четири архиви.[10]

Библиотеки
Германско име Име Датум[Note 1] Количина на книги Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
Bücherhallen Јавни библиотеки 1,6 мил. јавна (германски)
Norddeutsche Blindenhörbücherei und Centralbibliothek für Blinde Библиотека за слепи 1905 5.000 јавна (германски)
Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky Покраинска и универзитетска библиотека 1751 3 мил. академска (германски)
Архиви
Германско име Име Датум[Note 1] Локација[Note 2] Забелешки Мрежно место
Staatsarchiv Hamburg Покраински архив 1710 (германски)
Hanseatisches Wirtschaftsarchiv Ханзеатски архив за економија 2008 (германски)
Archiv des Erzbistums Hamburg Архив на Римокатоличката црква во Хамбург (германски)
Archiv des Hamburger Instituts für Sozialforschung Архив на хамбуршкиот институт за социјални истражување (германски)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Забелешки[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Основање или датум на отворање. Ако двата датуми се даде, првиот е за постоечката организација или институција.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Округ или кварт во Хамбург (во некои случаи и улица).
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Музејот функционира како Stiftung historische Museen Hamburg (Фондација на историски музеи Хамбург)
  4. Точка на ERIH, Европска патека на индустриското наследство

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Туризам и култура во Хамбург“. http://english.hamburg.de/tourist-information/290672/tourism-culture-hamburg-english.html. конс. 24 март 2009 г. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Lange Nacht der Museen“ (на германски). Der Museumsdienst Hamburg. http://www.langenachtdermuseen-hamburg.de/index.php. конс. 26 август 2009 г. 
  3. „Die lange Nacht der Museen“ (на германски). Norddeutscher Rundfunk. 16 мај 2009. http://www.ndr903.de/programm/sendungen/abendjournal_spezial/museen106.html. конс. 26 август 2009 г. 
  4. „Von Indianern, Wikingern und dreirädrigen Oldtimern“ (на германски). Hamburger Abendblatt. 18 мај 2009. http://www.abendblatt.de/hamburg/article1018511/Von-Indianern-Wikingern-und-dreiraedrigen-Oldtimern.html. конс. 27 август 2009 г. 
  5. Kulturindikatoren auf einen Blick, p. 11
  6. Susanne Abolins-Aufderheide (2 март 2009). „Hansa-Theater - Varieté seit 5. März 1894“ (на германски). Norddeutscher Rundfunk. http://www1.ndr.de/kultur/geschichte/hansatheater112.html. конс. 27 август 2009 г. 
  7. „Wir über uns“ (на германски). buecherhallen.de. http://www.buecherhallen.de/aw/home/~cf/ueber_uns/. конс. 27 август 2009 г. 
  8. „Hamburger Bibliotheken“ (на германски). Универзитет во Хамбург. http://www.sub.uni-hamburg.de/hamburgerbibliotheken/universitaet.html. конс. 27 август 2009 г. 
  9. Kulturindikatoren auf einen Blick, p. 10
  10. „Bibliotheken und Archive“ (на германски). hamburg.de. http://www.hamburg.de/bksm/nofl/1389774/bibliotheken-archive.html. конс. 27 август 2009 г.