Знаме на Хамбург

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Хамбург
}}
Назив Hamburgfahne
Landesflagge
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме граѓанско и државно знаме, граѓанска и државно поморско знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 3:5
Усвоено 1834
Опис Црвено знаме со помал грб.
}}
Варијанта на знамето на Хамбург
Назив Hamburgische Staatsflagge
Употреба државно знаме државно знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 3:5
Усвоено 1897
Опис Црвено знаме со поголем грб.
}}
Варијанта на знамето на Хамбург
Назив Admiralitätsflagge
Употреба управно пловно знаме државно поморско знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 3:5
Усвоено 1642

Постојат три знамиња на Хамбург, Германија. Landesflagge (Граѓанско знаме), покраинското знаме на Хамбург (Staatsflagge) и адмиралското знаме (Admiralitätsflagge) се состојат од грбот на Хамбург на црвена заднина.

Граѓанското знаме покажува бел дворец со три кули на црвена заднина, кое се користено како покраинско знаме во покраината за повеќето намени. (Историско, било користено и како граѓанско знаме.) Најстариот печат со дворецот се смета дека потекнува од средината на 16-от век, иако тоа најверојатно било црвено поле со бел штит и црвен замок. Околу 1623, штитот започнал да биде изоставуван, оставајќи го црвениот замок на бела или бел замок на црвена заднина. Дури во 1751, со декрет било кажано дека белиот замок на црвена заднина е сметано како знаме на Хамбург.[1]

Граѓанското знаме е слободно за употреба на сите. Покраинското знаме на Хамбург единствено е користено од сенатот на Хамбург како главно во покраината. Ова знаме било создадено во 1897 по повод отворањето на новото градско собрание. Адмиралското знаме на Хамбург единствено е користена на покраинските згради поврзани со поморството, откако нема повеќе воени бродови од 2008. Тоа вклучува адмиралски грб, кој постои од 1642.[2][3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Хари Д. Шурдел (2005), Flaggen und Wappen — Deutschland |access-date= бара |url= (help) (германски)
 2. Канцелар на покраината (2006-06-17), Flaggen, Wappen und Logos, Посетено на 2008-08-13 (германски)
 3. Устав на Хамбург Архивирано на 10 јуни 2007 г. (Член 5) (германски)
  Член 5
  (1) Покраинските бои се бела и црвена.
  (2) Покраинскиот грб прикажува на црвен штит бел замок со три кули и затворена порта.
  (3) Покраинското знаме прикажува бел замок на покраинскиот грб на црвено поле.
  (4) Законот ги одредува деталите околу знамето и грбот.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]