Хамбуршки парламент

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хамбуршки парламент
Hamburgische Bürgerschaft
Coat of arms or logo
Тип
Тип
Водство
Претседател на
Хамбуршкиот парламент
Карола Фајт, SPD
од 23 март 2011
Места121
Зборно место
Градски дом на Хамбург
Мрежно место
http://www.hamburgische-buergerschaft.de

Хамбуршкиот парламент (германски: Hamburgische Bürgerschaft) е еднодомен парламент на германската покраина Хамбург, според уставот на Хамбург. Во 2011 имало 121 член во парламентот, што претставува релативна еднаков однос на изборните единици. Парламентот се наоѓа во собранието во Градскиот дом на Хамбург („ратхаус“), во кога дел е и Владата на Хамбург.

Парламентот меѓу другите работи одговорен е за законот, изборот на Erster Bürgermeister (Прв Градоначалник) за изборниот период и контролата на Сенатот (владиниот кабинет).

121 член се избираат на универзални, директни, слободни и тајни избори на секои четири години.[1][2]

Историја[уреди | уреди извор]

Првиот познат документ на Erbgesessene Bürgerschaft, Der Erste Rezess од 1410.


Хамбург

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ХамбургПотекло[уреди | уреди извор]

Bürgerschaft како термин е во употреба од средниот век да се однесува на машките жители на Хамбург со државјанство. Комитет за земјопоседничката класа во рамките на градот, наречен Erbgesessene Bürgerschaft, бил создаден од оваа група во 15-от век да ја раководи државата. Првиот познат документ на овој комитет, кој традиционални бил доминиран од локалните трговци, потекнува од 1410 и бил именуван Der Erste Rezess (приближно: Првата споредба). Системот на наследни места бил склон кон корупција и настанале неколку големи борби во следните декади.

Lange Rezess (приближно: Долгата споредба) од 1529 го реформирала административниот систем на градот и направила владејачкиот совет да одговора на неколку комитети на Erbgesenne Bürgerschaft. Овие тела се појавиле надвор од црковните структури на сега Лутеранската црква, но не можеле да ги решат сите аспекти на чувствителната ремнотежа на силата. Така, комисија, пратена од императорот на Светското Римско Царство, морал присилно да обезбеди мир во 1708 и градот морал да ги договори административните структури во следните години.

Следниот период довел до поголема критичност на воспоставените структури и Харбург учествувал во изборите на Франкфуртското национално собрание во 1848. Ова резултирала со уште поголема дебата и Erbgesenne Bürgerschaft донел нов изборен закон за да ја намали критичноста во септември 1848, но пруските трупи во текот на Првата шлеска војна доведе до хаос.

Избори во 1859[уреди | уреди извор]

Нов обид за реформа на уставот бил започнат по долги дискусии во 1859 и Erbgesenne Bürgerschaft се сретнал за последен пат во ноември истата година да го донесе новиот ред, како и да се распушти во корист на Bürgerschaft. Од 1859, Bürgerschaft се однесува на ова избрано парламентарно тело.

Хамбуршки парламент во СР Германија[уреди | уреди извор]

Изборите од 1949 довеле до вториот избран парламент на Хамбург по Втората светска војна, а Социјалдемократската партија ја одржувала нејзината традиционална доминантна улога, откако се возобновила по изборите за време на британската окупација од 1946. Партијата продолжила да владее со градот, освен 1953-57, до првиот Сенат на Оле фон Бојст, формиран во 2001.

Од 23 март 2011, Хамбуршкиот парламент е во неговиот 20-ти законодавен период во Сојузната Република Германија. Владата на СПД ја наследила коалицијата на ЦДУ и Зелените.

Организација[уреди | уреди извор]

Претседател и одбор[уреди | уреди извор]

Претседателот на парламент го раководи парламентот и неговите заседанија. Претседателот е поддржан од 'Првиот заменик-претседател' и 3 заменици-претседатели, сите избрани од претставниците. Претседателот, замениците-претседателот и 3 високи службеници се дел од одборот (германски: Präsidium).

Во 2011, претседател на Хамбуршкиот парламент бил Карола Фајт.

Список на претседателите на Хамбуршкиот парламент од 1859[3]
Мандат име
1859–1861 д-р Јоханес Ферсман
1861–1863 д-р Исак Волфсон
1863–1865 д-р Херман Баумајстер
1865–1868 д-р Георг Кунарт
1868–1868 д-р Херман Баумајстер
1869–1869 Јохан А. Т. Хофман
1869–1877 д-р Херман Баумајстер
1877–1885 д-р Герхард Хахман
1885–1892 д-р Ото Менкеберг
1892–1902 Зигмунд Хинриксен
1902–1913 Јулиус Енгел
1913–1919 д-р Александер Шен
1919–1920 Бертолд Гросе
1920–1928 Рудолф Рос
1928–1931 Макс Хуго Лојтериц
1931–1933 д-р Херберт Рушевој
1946 д-р Херберт Рушевој
1946–1960 Адолф Шенфелдер
1960–1978 Херберт Дау
1978–1982 Петер Шулц
1982–1983 д-р Мартин Вилих
1983–1986 Петер Шулц
1986–1987 д-р Мартин Вилих
1987–1987 Елизабет Киауш
1987–1991 Хелга Елстнер
1991–1993 Елизабет Киауш
1993–2000 Уте Папе
2000–2004 д-р Дороти Штапелфелт
2004–2010 Бернт Редер
2010–2011 Луц Мохаупт
2011– Карола Фајт

Совет на најстари[уреди | уреди извор]

Советот на најстарите (германски: Ältestenrat) се состои од претседателот, замениците-претседатели и неколкуте членови, назначен од парламентарните групи. Советот го поддржува претседателот и одборот во поглед на одлуките за дневниот ред, кадровските прашања и финансиските работи.

Парламентарни групи[уреди | уреди извор]

Парламентарните групи (германски: Fraktionen) се составени од најмалку 6 членови на парламентот. Повеќето од овие групи се од една партија.

Комитети[уреди | уреди извор]

Дневната работа на парламентот е завршувана во комитети.

Избор на кандидатите[уреди | уреди извор]

Изборот е регулиран со закон. Почнувајќи од 2008, избран во парламентот може да биде секој Германец по неговиот/нејзиниот 18-ти роденден. Тој/таа е ограничен, ако на тој/таа не му е дозволено да гласа со пресуда, не поседува деловна способност или има застапник според закон.[4]

Тековен состав[уреди | уреди извор]

Места на Хамбуршкиот парламент во 20-от законодавен период.

Покраинските избори, со новиот изборен закон, биле одржани во Хамбург на 20 февруари 2011. Дебатите во изборната кампања биле доминирани од економските и образовните прашања, како и оценката на неуспешниот Сенат под водствот на Кристоф Алхаус од ЦДУ, наследникот на Оле фон Бојст.

Петте партии, кои имале повеќе над 5 проценти (минимум за избор) биле социјалдемократската SPD, христијаско-демократската CDU, еколошката Зелена алтернативна листа (GAL; кој е хамбуршкиот огранок на Сојуз '90/Зелени), либералната Слободна демократска партија и левата Die Linke, кои влегле во парламентот за првпат во 2008.[5] SPD, под водство на Олаф Шолц, освоил апсолутно мнозинство од 121 место во Хамбуршкиот парламент и формирал влада во Хамбург без коалициони партнери.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Што е Хамбуршкиот парламент?, Hamburgische Bürgerschaft, Архивирано од изворникот на 2011-07-19, Посетено на 2008-08-14 Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
  2. Кој работи во Парламентот?, Hamburgische Bürgerschaft, Архивирано од изворникот на 2007-08-13, Посетено на 2008-08-14 Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
  3. Hamburgische Bürgerschaft - Präsidenten der Bürgerschaft seit 1859, Архивирано од изворникот на 2007-10-12, Посетено на 2008-09-20 (германски)
  4. „Gesetz über die Wahl zur hamburgischen Bürgerschaft (BüWG) in der Fassung vom 22. Juli 1986“ (германски). Архивирано од изворникот на 2005-01-08. Посетено на 2009-09-12.
  5. DW staff (ncy) (2008-02-23), Хамбуршките избори ја засилиле германската крајна левица, Deutsche Welle, Посетено на 2008-09-21

Надворешни врски[уреди | уреди извор]