Портал:Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди  

Б У Г А Р И Ј А

mini
mini
mini
mini
грб знаме
Съединението прави силата!, Силата е во единството! |
Бугарија (бугарски: България) е држава во југоисточна Европа, членка е на НАТО и на Европската Унија. Граничи со Црно Море на исток, со Грција и Турција на југ, со Србија, Република Македонија на запад, и со Романија на север. Северната граница, главно е по должината на реката Дунав, при што источниот дел на границата го зафаќа Добруџа. Бугарија зафаќа површина од 110,911.5 квадратни километри.

Главен град на Република Бугарија е Софија, 1 189 994 жители. Други поголеми градови се: Пловдив (373 586), Варна (343 603), Бургас (210 954), Русе (173 952), Стара Загора (161 108), Плевен (135 170), Добрич (113 820), Сливен (111 301).

уреди  

Избрана статија

Стефан Влахов Мицов е универзитетски професор и писател од Бугарија. Роден на 6 февруари 1956 година, во Габрово, Бугарија. Тој вели дека неговата мајка е од македонско, a мајката на неговиот татко е од куманско потекло. Семејното воспитување, но и фактот дека е од мешан брак го натерало да посака да ги осознае деталите во врска со својот идентитет и затоа себеси се смета за особено чувствителен по прашањето на националните малцинства на Балканот. Има објавено книги во различни области: литературна критика, философија на историјата, социјална психологија, политикологија. Неговите дела се објавувани на македонски, германски, руски, полски, фински, турски, арапски и италијански јазик. Повеќе...


уреди  

Избрана слика

mini
mini

Мусала е највисокиот врв на Балканскиот Полуостров. Се наоѓа на планината Рила.

уреди  

Категории

уреди  

Што можеш да направиш

Доколку се одлучите да напишете некоја статија поврзана со Бугарија, во случај да сметате дека истата не е потполна, ставете ја предлошката {{Бугарија-никулец}} на крајот на текстот. Доколку постои предлошка поврзана со темата што ја пишувате, искористете ја неа.