Портал:Турција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
уреди   

Добредојдовте на порталот за Турција
Türkiye portalı'na hoşgeldiniz

Турција

Република Турција (турски: Türkiye Cumhuriyeti) е е држава која се наоѓа во југозападна Азија и со мал дел од својата територија (3%) во југоисточна Европа. До 1922 година земјата била центар на Отоманската Империја. Анатолискиот полуостров, меѓу Црно Море и Средоземно море, го формира јадрото на земјата. Денешната Турција е возобновена во 1923 година. Турција се граничи на исток со Грузија, Ерменија, Азербејџан и Иран; на југ со Ирак и Сирија; и на запад со Грција и Бугарија. Главен град на Турција е Анкара, а најголем град е Истанбул. Вкупниот број на население на Турција изнесува 71,158,647 (2007). Турција е член на ОН од 1945 и на НАТО од 1952 година и е земја кандидат за членство во ЕУ.

уреди   

Избрана статија

OttomanCoatOfArms.png

Османлиската Империја е мулти-етничка држава која постоела во периодот од 1299 до 1923 година и една од најголемите империи што било кога владееле со границите на Средоземното море. Во својот зенит, таа се простирала на Анадолија, Средниот Исток, делови од Северна Африка и југоисточна Европа. Била основана од племе на Турците Огуз во западна Анадолија, а на нејзино чело стоела Османската (или Отоманската) династија. Османската династија започнува од Осман I (неброејќи го неговиот татко Ертугрул), иако династијата не била прогласена сѐ до 1383 година кога Мурат I се прогласил за султан. До тогаш, водачите се нарекувале бегови или поглавари. Според династијата, и народот се нарекувал Турци-Османлии.

уреди   

Дали знаете...

уреди   

Избрана слика

Aya sofya.jpg
Црквата Света Софија во Истанбул
уреди   

Категории

уреди   

Поврзани портали

LocationEurope.png
LocationAsia.png
Истанбул лого.png
Mosque02.svg
Европа Азија Истанбул Ислам
уреди   

Турција на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)