Оддалечени океански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оддалечени океански јазици
Географска
распространетост:
Океанија
Класификација:австронезиски
Гранки:

Оддалечените океански јазици сочинуваат подгрупа на океанските јазици, дел од групата малајско-полинезиски јазици од јазичното семејство на австронезиски јазици. Оваа група опфаќа 194 јазика. Оваа група е според традиционалната класификација на океанските јазици, и не е поддржана од посовремените класификации. Така на пример, Линч, Рос и Кроули не ја зеле предвид оваа група и ја поделиле на повеќе подгрупи.

Класификација[уреди | уреди извор]

Според Етнолог, групата е составена од:

Наводи[уреди | уреди извор]

Lynch, John, Malcolm Ross & Terry Crowley. (2002). The Oceanic languages. Richmond, Surrey: Curzon Press.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]