Централнотихоокеански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Централнотихоокеански
Фиџиско-полинезиски
Географска
распространетост:
Фиџи и Полинезија
Класификација:австронезиски
Гранки:

Централнотихоокеански јазици (централнопацифички јазици) или фиџиско-полинезиски јазици — огранок на централно-источните океаниски јазици. Групата содржи 45 јазика.

Класификација[уреди | уреди извор]

Анализата на Базата на податоци на основниот лексикон на австронезиските јазици (Austronesian Basic Vocabulary Database, 2008)[1] покажала наполна издржаност на централнотихоокеанските јазици како целина, како и главно одвојување од бауанскиот (источнофиџиски), второстепено одвојување од ротумскиот (западнофиџиски), како и поддршка за целината на полинезиските јазици. Ова ѝ пркоси на традиционалната калсификација каде источнофиџиските јазици се сметаат за најблиски до полинезиските.

Истата анализа покажаала микронезиските јазици со 70% убедливост.

Според Ethnologue, оваа група е составена од:

централнотихоокеански (44)
источнофиџиски полинезиски јазици (41)
источнофиџиски јазици (4)
фиџиски јазик
гоне-дауански јазик
лауански јазик
ломаивитски јазик
полинезиски јазици (37)
јадрени полинезиски јазици (37)
источни (14)
самоански јазици (23)
тонгански јазици (2)
западнофиџиско-ротумски јазици (3)
ротумски јазици (1)
ротумски јазик
западнофиџиски јазици (2)
западнофиџиски јазик
намоско-најтасирско-серуански јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]