Јадрени полинезиски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јадрени полинезиски јазици
Географска
распространетост:
Полинезија
Класификација:австронезиски
Гранки:
Поделба на полинезиските јазици.

Јадрени полинезиски јазици е поим со кој се опфаќаат самоанските и источнополинезиските јазици. Двете јазични групи се дел од групата на полинезиски јазици и од семејството на австронезиски јазици.

Јазици[уреди | уреди извор]

источнополинезиски јазици

самоански јазици

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]