Токелајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Токелајски јазик
Tokelau
Застапен во Токелау
Говорницивкупно 3.200, со 1.400 во Токелау (2004)  
Јазично семејство
австронезиско
Статус
Службен воТокелау, Американска Самоа, Нов Зеланд
Јазични кодови
ISO 639-3tkl

Токелајски јазик (изворно: Tokelau) — австронезиски јазик од тихоокеанските острови.

Говорници[уреди | уреди извор]

Јазикот го говорат околу 1.700 жители на атолите кои го сочинуваат Токелау, но и од малкумината жители на осровот Свејнс кој ѝ припаѓа на соседната Американска Самоа. Токелајскиот спаѓа во семејството на самојски јазици, подргупа на полинезиските јазици. Тој е службен јазик на Токелау заедно со англискиот. Посвен населението на Токелау, јазикот го зборуваат и околу 2.900 токелајски иселеници во Нов Зеланд. Овој јазик моментално се учи приватно, како и во неколку училишта во Брентвуд во Есекс, Англија.

Јазикот има ISO 639-3 код „tkl“.

Сличности со други јазици[уреди | уреди извор]

Токелајскиот јазик е сличен на тувалскиот, главниот јазик на соседната територија Тувалу, и користи самоанска литература. Има големи сличности и со јазикот ниуафооу, зборуван во Тонга.

Се пишува со латиница, но само со 15 букви: a, e, i, o, u, f, g, k, l, m, n, p, h, t, v. Писмото се состои од 5 самогласки: a, e, i , o, u; и 10 согласки: f, g, k, l, m, n, p, h, t, v.

Управникот за образование на Токелау Лоимата Иупати работи на превод на Библијата на токелајски јазик.

Фрази[уреди | уреди извор]

токелајски македонски
Fanatu au là? Да дојдам и јас?
Ko toku nena e i Nukunonu. Баба ми живее во Нукунону.
Malo ni, ea mai koe? Здраво, како си?

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]