Футунски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Футунски јазици
Географска
распространетост:
Полинезија
Класификација:австронезиски
Гранки:

Футунските јазици е слабо класифицирана подгрупа на полинезиски јазици[1]. Јазиците се зборуваат во околните полинезиски острови, поточно во југоисточна Меланезија. Името потекнува од островот Футуна. Источнополинезискиот јазик е единствен од оваа група кој е во рамките на географскиот регион Полинезија.

Јазици[уреди | уреди извор]

Базата на основни австронезиски зборови[2] ја поддржува оваа група со 70% веројатност:

? футунски 


емаески јазикзападноувеански јазик?

меле-филански јазик


?

пиленски јазикфутунско-анивански јазик (западнофутунски)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Marck, Jeff (2000), Topics in Polynesian languages and culture history. Canberra: Pacific Linguistics.
  2. [1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]