Ракаханганско-манихикиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ракаханга-манихикиски јазик
Застапен воКукови Острови
ПодрачјеРакаханга и Манихики
Говорници(5,000 во 1981 г.)
Јазично семејство
Статус
Службен воКукови Острови
Регулативен органKopapa Reo
Јазични кодови
ISO 639-3rkh

Ракаханганско-манихикискиот е дијалект или верзија на раротонганскиот јазик[1]. Тој е дел од полинезиските јазици и го зборуваат околу 2.500 жители на Куковите Острови и уште околу 2.500 жители во други држави и територии. Според Вурм и Хатори, ракаханганско-манихикискиот е засебен јазик со ограничена разбирливост со раротонганскиот[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Reo Maori Act" (2003)
  2. Wurm and Hattori,"atlas of Pacific area" (1981), the only source of the SIL and ISO 639-3 codification
  • Manihikian Traditional Narratives: In English and Manihikian: Stories of the Cook Islands (Na fakahiti o Manihiki). Papatoetoe, New Zealand: Te Ropu Kahurangi.1988
  • E au tuatua ta'ito no Manihiki, Kauraka Kauraka, IPS, USP, Suva. 1987.
  • "No te kapuaanga o te enua nei ko Manihiki (the origin of the island of Manihiki)", in JPS, 24 (1915), p. 140-144.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]