Централно-источни малајско-полинезиски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Централно-источни малајско-полинезиски јазици
Географска
распространетост:
Индонезија и Океанија
Класификација:австронезиски
Гранки:
основни централно-источни МП

Централно-источни малајско-полинезиските јазици (ЦИМП) сочинуваат подгрупа на јадрените малајско-полинезиски јазици. Според Базата на основни австронезиски зборови (понатака Базата) од 2008, дава 80% сигурност на компактност на групата.[1] Ако се додадат чаморскиот и палауанскиот јазик во групата коефициентот се искачува на 85%. Исто така се утврдило дека и нијаскиот јазик може да биде дел од оваа група.

Класификација[уреди | уреди извор]

Класификација според Базата
 Големи  
 ЦИМП 
(85%)
 Централно-источни 
МП(80%)

сумбанско-флорески јазици


 Основни 
 ЦИМП 
(80%)

ирарутуански јазик



селаруански јазици


 Јамденско-бомберајски 
(56%)

јамденски јазик



кејско-танимбарски јазици


 (73%) 

севернибомберајски јазици



ковијајски јазик




 Централни малукуански 
(54%)

источно-централни малукуански јазици



суланско-буруански јазици




тиморско-бабарски јазици


 Источни МП 
(58%)
 (80%) 

халмахерско-сендеравасишки јазици



океански јазици






чаморски јазик



палауански јазик



Класификација според Етнолог

Белешки[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Fay Wouk and Malcolm Ross (ed.), The history and typology of western Austronesian voice systems. Australian National University, 2002.
  • K. Alexander Adelaar and Nikolaus Himmelmann, The Austronesian languages of Asia and Madagascar. Routledge, 2005.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]