Рапанујски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Рапанујски јазици)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Рапанујски јазик
Vananga rapa nui
Застапен воЧиле
ПодрачјеВелигденски Остров
НародРапанујци
Говорницидо 4,650  
Јазично семејство
Писмолатиница, ронгоронго
Јазични кодови
ISO 639-2rap
ISO 639-3rap

Рапанујскиот, или познаткако пасквански, е полинезиски јазик, дел одгрупата на источнополинезиски јазици. Јазикот се зборува на островот Рапа Нуи или Велигденски Остров.

На островот живеат околу 4.000 жители и тој е специјална територија на Чиле. Повеќето од населението зборува на шпански и рапанујскиот станал малцински јазик. Рапанујските деца зборуваат на шпански, рапанујскиот го учат подоцна во животот.[1]

Правопис[уреди | уреди извор]

Рапанујскиот денесе се пишува со латиница. Носната меконепчена согласка /ŋ/ се пишува со g, но понекогаш може да се запише и со ng. Грлениот глас /ʔ/ се пишува со превртен апостроф (окина) или со обичен апостроф.[2] Буквата ⟨ġ⟩ понекогаш се користи за да се разгранични матичната /ŋ/ (g) од шпанската /ɡ/ (ġ).[3]

Фонологија[уреди | уреди извор]

Рапанујскиот има десет согласки и пет самогласки.

Согласки[уреди | уреди извор]

усни алвеоларни мекопечени грлени
носни m n ŋ
експлозивни p t k ʔ
струјни v h
вевни ɾ

Самогласки[уреди | уреди извор]

предни централни задни
високи i u
средни e o
задни a

Сите самогласки можат да бидат долги и кратки. Тие се секогаш долги кога се акцентирани на крајната позиција на зборот.[4]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Makihara 2005a: p. 728
  2. Du Feu 1996: p. 3
  3. Du Feu 1996: p. 4
  4. Du Feu 1996: p. 184

Литература[уреди | уреди извор]

  • Chilean Census 2002
  • Du Feu, V., 1996. Rapa Nui. London: Routledge.
  • Fischer, S.R., 2008. Reversing Hispanisation on Rapa Nui (Easter Island). In T. Stolz, D. Bakker, R.S. Palomo (eds) Hispanisation: The Impact of Spanish on the Lexicon and Grammar of the Indigenous Languages of Austronesia and the Americas. Berlin: Mouton de Gruyter, pp. 149–165.
  • Makihara, M., 2005a. Rapa Nui ways of speaking Spanish: Language shift and socialization on Easter Island. Language in Society 34, pp. 727–762.
  • Makihara, M., 2005b. Being Rapa Nui, speaking Spanish: Children's voices on Easter Island. Anthropological Theory 5, pp. 117–134.
  • Pagel, S., 2008. The old, the new, the in-between: Comparative aspects of Hispanisation on the Marianas and Easter Island (Rapa Nui). In T. Stolz, D. Bakker, R.S. Palomo (eds) Hispanisation: The Impact of Spanish on the Lexicon and Grammar of the Indigenous Languages of Austronesia and the Americas. Berlin: Mouton de Gruyter, pp. 167–201.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]