Олратски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Олратски јазик
Олрат
Изговор[ʊlrat]
Застапен воВануату
ПодрачјеГауа
Говорници3  (2012)[1]
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3olr
{{{mapalt2}}}
Олратскиот е класифициран како критично загрозен од страна на Атлас на загрозени јазици во светот од УНЕСКО

Олратски јазик, познат и како Олрат, ― поранешен океански јазик на островот Гауа, во северниот дел на Вануату. Исчезнал во 2009 година, со смртта на нејзиниот последен говорник Матен Вомал.[2]

Име[уреди | уреди извор]

Изворното име олрат (напишано на МФА како [ʊlrat]) е ендоним. Роберт Кодрингтон споменува место јужно од селото Лакон под мотското име Улрата.[3] Неколку децении подоцна, Сидни Реј накратко го спомнал јазикот во 1926 година под истото мотско име ‒ но не дал јазичарски информации.[4]

Јазик[уреди | уреди извор]

А. Франсоа со †Матен Вормал, последниот раскажувач на олратскиот (Гауа, Вануату, 2003 година)

Во 2003 година, останале само тројца говорници на олратскиот, кои живееле на среднозападниот брег на Гауа.[5] Нивната заедница го напуштила нивното внатрешно село Олрат во првата половина на 20 век и се споила во поголемото село Јолап каде лаконскиот е доминантен.[1][2]

Александр Франсоа го идентификува олратскиот како посебен јазик од неговиот непосреден лаконски сосед, на фонолошка,[6] граматичка,[7] и лексичка[8] основа.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Олрат има 14 фонемски самогласки. Тие се 7 кратки /i ɪ ɛ a ɔʊ u/ и 7 долги самогласки /iː ɪː ɛː aː ɔː ʊː uː/.[9][2]

Олратски самогласки
Предна Задна
Речиси затворена i i ii u u uu
Полузатворена ɪ ēɪː ēē ʊ ōʊː ōō
Полуотворена ɛ eɛː ee ɔ oɔː oo
Отворена a a aa

Историски гледано, фонологизацијата на должината на самогласките потекнува од компензаторното издолжување на кратките самогласки кога звучната заднонепчена струјна согласка /ɣ/ била изгубен-како слог на крај.[10]

Граматика[уреди | уреди извор]

Системот на лични заменки во олратскиот ја спротивставува клузивноста и разликува четири броеви (еднина, двоина, троина, множина).[11]

Просторната референца во oлратскиот се заснова на систем на геоцентрични (апсолутни) насоки, што е вообичаено за океанските јазици.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 François (2012).
 2. 2,0 2,1 2,2 François (2022).
 3. Видете на страница 378 на: Codrington, R. H. (1885). The Melanesian Languages. 47. Оксфорд: Clarendon Press. стр. 25–60.
 4. Sidney Ray (1926), A Comparative Study of the Melanesian Island Languages, CUP, page 428.
 5. List of Banks islands languages.
 6. François (2005)
 7. François (2007)
 8. François (2011)
 9. François (2005), François (2011).
 10. François (2005).
 11. François (2016).
 12. François (2015).

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]