Волеајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Волеајски јазик
Застапен во  СД Микронезија
Подрачје Волеај
Говорници (1,630 во 1987 г.)
Јазично семејство
Писмо латиница, порано волеајско слоговно писмо
Статус
Службен во  СД Микронезија
Јазични кодови
ISO 639-3 woe

Волеајскиот е микронезиски јазик кој се зборува на островот Волеај во сојузната држава Чук во Микронезија. Волеајскиот е дел од групата на тручки јазици и е сличен со сатавалскиот јазик. Јазикот е составен од два дијалекта: волеајски и ламотречки. Јазикот го зборуваат околу 1.700 жители. [1] Јазикот денес се пишува на латиница, но има и свое писмо наречено волеајско слоговно писмо.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки

Во јазикот има геминација, односно удвојување на согласки со цел добивање на подолги согласки.

Согласки
кратки согласки b [ɸʷ] p f t s l sh [ʃ] r g [x]
геминативни еквиваленти bb [pːʷ] pp ff tt ss nn [nː] ch [tʃ] k [kː]
носни mw [mʷ] m n ng [ŋ]
полусамогласки w y [j]

Согласките sh и r стануваат ch кога се долги, а l станува nn.

Самогласки

Самогласките имаат долга и кратка форма, освен дифтонзите eo и oa, кои имаат само долги форми.

Самогласки
i iu [y] u
e eo [øː] o
a oa [ɑː]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Sohn, H.M. 1975. Woleaian Reference Grammar. University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-0356-6

Поврзано[уреди | уреди извор]

Портал „Јазик

Надворешни врски[уреди | уреди извор]