Список на руски владетели

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во различни периоди, владетелите на Рутенија/Киевската Рус/Московија/рана Русија/Царска Русија ја носеле титулата Кнез (Војвода или Принц), Велик Кнез (Велик Војвода, Велик Принц или Голем Принц), Цар, Император.

Патријарсите, поглавари на Руската Православна Црква понекогаш биле извршители на должноста на владетели на Русија — како на пример за време на полската окупација и интеррегнум (16101613 год.)

Видете исто така Владетели на Киевската Рус.

Кнезови на Владимир-Суздал[уреди]

Кнезови на Москва[уреди]

Цареви на Русија, 1547-1721[уреди]

Императори на Русија, 1721-1917[уреди]

Видете Листа на руски лидери како продолжение на оваа листа.

Претенденти[уреди]

Видете Титуларен Император на Русија за листа на кандидати.

Надворешни врски[уреди]