Список на држави и зависни територии во Јужна Америка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
South America (orthographic projection).svg

Ова е список на држави и зависни територии во Јужна Америка. Покрај државите, списокот вклучува и главни градови, знамиња, официјални јазици и останати основни податоци.

Независни држави и територии[уреди | уреди извор]

  Прекуморски зависни тритории или департмани
Знаме Име Официјално име Општествено уредување Главен град Официјален јазик (и) Грб Забелешки
Flag of Argentina.svg Аргентина Аргентинска Република федерална претседателска република Буенос Аирес шпански Coat of arms of Argentina.svg [1][2]
Flag of Aruba.svg АрубаI (Холандија) Аруба држава во Кралството Холандија Орањестад холандски
папименто
Coat of arms of Aruba.svg
Flag of Bolivia.svg Боливија Повеќенационална Држава Боливија република Ла Паз и Сукре [B] шпански, кечуански, ајмарски Coat of arms of Bolivia.svg [3]
Flag of Bonaire.svg БонерI (Кралство Холандија) Бонер Специјална општина во Кралството Холандија Кралендајк холандски
папименто
англиски
Blason de Bonaire (Antilles néerlandaises).svg
Flag of Brazil.svg Бразил Федерална Република Бразил федерална претседателска република Бразилија португалски Coat of arms of Brazil.svg [4]
Flag of Chile.svg ЧилеJ Република Чиле република Сантјаго[C] шпански Coat of arms of Chile.svg [5]
Flag of Colombia.svg Колумбија Република Колумбија претседателска република Богота шпански Coat of arms of Colombia.svg [6]
Flag of Curaçao.svg КурасаоI (Кралство Холандија) Курасао држава во Кралството Холандија Вилемстад холандски
папименто
Blason an Curaçao 2.svg
Flag of Ecuador.svg Еквадор Република Еквадор претседателска република Кито шпански Coat of arms of Ecuador.svg [7]
Flag of the Falkland Islands.svg Фолкландски Острови (Обединето Кралство) Фолкландски Острови територија на Обединетото Кралство Стенли англиски Coa Falkland.svg [8]
Flag of French Guiana.svg Француска Гвајана (Франција)[D] Француска Република (Гвајана) претседателска република Кајена (Париз)[9] француски Blason de la Guyane.svg [10][11]
Flag of Guyana.svg Гвајана Кооперативна Република Гвајана полупретседателска република Џорџтаун англиски Coat of arms of Guyana.svg [12][13]
Flag of Paraguay.svg Парагвај Република Парагвај уставна претседателска република Асунсион шпански, гварански Coat of arms of Paraguay.svg [14][15]
Flag of Peru.svg Перу Република Перу претседателска република Лима шпански, кечуански[G] Escudo nacional del Perú.svg [16][17]
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови[18] (Обединето Кралство) Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови територија на Обединетото Кралство Кинг Едвард Поинт англиски Coat of arms of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg
Flag of Suriname.svg Суринам Република Суринам уставна демократија Парамарибо холандски Coat of arms of Suriname.svg [19]
Flag of Trinidad and Tobago.svg Тринидад и ТобагоI Република Тринидад и Тобаго република Порт оф Спеин англиски Coat of arms of Trinidad and Tobago.svg
Flag of Uruguay.svg Уругвај Источна Република Уругвај иставна република Монтевидео шпански Coat of arms of Uruguay.svg [20]
Flag of Venezuela.svg Венецуела Боливарска Република Венецуела федерална претседателска република Каракас шпански[H] [21]

Демографски и географски податоци[уреди | уреди извор]

  Прекуокеанска територија или департман
Име Површина Население
(јули 2008)
Карта Забелешки
Аргентина 2.766.890 km² (1.068.302 sq mi) &1000000004067734800000040.677.348 Argentina in its region (de-facto).svg [1]
Аруба (К.Х.)
Боливија 1.098.580 km² (424.164 sq mi) &100000000092478160000009.247.816 Bolivia in its region.svg [3]
Бонер (К.Х.)
Бразил 8.511.965 km² (3.286.488 sq mi) &10000000191908598000000191.908.598 LocationBrazil.svg [4]
ЧилеJ 756.950 km² (292.260 sq mi) &1000000001645414300000016.454.143 Chile in its region.svg [5]
Колумбија 1.138.910 km² (439.736 sq mi) &1000000004501367400000045.013.674 LocationColombia.svg [6]
Курасао (К.Х.)
Еквадор 283.560 km² (109.483 sq mi) &1000000001392765000000013.927.650 Ecuador in its region.svg [7]
Фолкландски Острови (О.К.) 12.173 km² (4.700 sq mi) &100000000000031400000003.140 LocationFalklandIslands.png [8]
Француска Гвајана (Фр.)[D] 91.000 km² (35.135 sq mi)[E] &10000000000209000000000209.000
(јан. 2007)
Location-Guyane-France.png [10][11]
Гвајана 214.999 km² (83.012 sq mi) &100000000011656730000001.165.673 Guyana in its region.svg [12]
Парагвај 406.750 km² (157.047 sq mi) &100000000068313060000006.831.306 Paraguay in its region.svg [14]
Перу 1.285.220 km² (496.226 sq mi) &1000000002918089900000029.180.899 LocationPeru.svg [16]
Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови (О.К.)
Суринам 163.270 km² (63.039 sq mi) &10000000000475996000000475.996 Suriname in its region.svg [19]
Тринидад и Тобаго
Уругвај 176.220 km² (68.039 sq mi) &100000000034777780000003.477.778 LocationUruguay.svg [20]
Венецуела 912.050 km² (352.144 sq mi) &1000000002641481500000026.414.815 Venezuela in its region.svg [21]

Економски податоци[уреди | уреди извор]

Име Валута БДП по глава на жител[A]
(според 2008 во американски долари)
Забелешки
Аргентина аргентинско пезо $&1000000000001420000000014.200 [1]
Аруба (Кралство Холандија) арупски флорин $&1000000000002200000000022.000
Боливија боливијано $&100000000000045000000004.500 [3]
Бонер (К.Х.) американски долар
Бразил бразилски реал $&1000000000001010000000010.100 [4]
Чиле чилеанско пезо $&1000000000001490000000014.900 [5]
Колумбија колумбиско пезо $&100000000000089000000008.900 [6]
Курасао (К.Х.) антилски гилдер $&1000000000002050000000020.500
Еквадор американски долар $&100000000000075000000007.500 [7]
Фолкландски Острови (О.К.) фолкландска фунта $&1000000000003540000000035.400 (2002) [8]
Француска Гвајана (Фр.) евро $&100000000000060000000006.000 (2001)[F] [10][11]
Гвајана гвајански долар $&100000000000039000000003.900 [12]
Парагвај парагвајски гварани $&100000000000042000000004.200 [14]
Перу перуански нов сол $&100000000000084000000008.400 [16]
Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови (О.К.)
Суринам суринамски долар $&100000000000089000000008.900 [19]
Тринидад и Тобаго
Уругвај уругвајско пезо $&1000000000001220000000012.200 [20]
Венецуела венецуелски боливар $&1000000000001350000000013.500 [21]

Забелешки[уреди | уреди извор]

  • A Во статијата се користени проценки на ЦИА.
  • B Ла Паз е административен, Сукре правен центар.
  • C Сантјаго е административен центар, а состаноци има во Валпараисо.
  • D Податоците се само за Француска Гвајана, не за Франција.
  • E Податоците варираат од 83,534 до 91,000 километри квадратни, во зависност од изворот.[22]
  • F Ова е БНП само на Француска Гвајана.
  • G Ајмарскиот има ограничен статус на официјален.[23]
  • H Уставот ги признава и сите староседелски јазици и ги смета за официјални за истотот население.[24]
  • I Често се смета за држава од Средна Америка поради политички и социјални причини.
  • J Заедно со Велигденски Остров во Тихиот Океан.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „The World Factbook: Argentina“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  2. Calvert, Peter (2004). A Political and Economic Dictionary of Latin America: an essential guide. New York: Routledge. стр. 14. ISBN 1857432118. OCLC 57134234. 
  3. 3,0 3,1 3,2 „The World Factbook: Bolivia“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  4. 4,0 4,1 4,2 „The World Factbook: Brazil“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  5. 5,0 5,1 5,2 „The World Factbook: Chile“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  6. 6,0 6,1 6,2 „The World Factbook: Colombia“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  7. 7,0 7,1 7,2 „The World Factbook: Ecuador“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  8. 8,0 8,1 8,2 „The World Factbook: Falkland Islands (Islas Malvinas)“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  9. Кајен е главен град на департманот.
  10. 10,0 10,1 10,2 Americas Review 2003/2004: Economic and Business Report (21st издание). London: Kogan Page. 2003. стр. 79. ISBN 0749440643. 
  11. 11,0 11,1 11,2 (француски) „Résultats régionaux des enquêtes de recensement de 2004 à 2007“. INSEE. конс. 2008-06-12. 
  12. 12,0 12,1 12,2 „The World Factbook: Guyana“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  13. Nohlen, Dieter (2005). Elections in the Americas: a data handbook (21st издание). Oxford: Oxford University Press. vol. 1, p. 359. ISBN 0-19-928357-5. OCLC 58051010. 
  14. 14,0 14,1 14,2 „The World Factbook: Paraguay“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  15. The New York Times Guide to Essential Knowledge: A Desk Reference for the Curious Mind, p. 845.
  16. 16,0 16,1 16,2 „The World Factbook: Peru“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  17. Americas Review 2003/2004: Economic and Business Report, p. 144.
  18. Понекогаш се класифицираат со Антарктик
  19. 19,0 19,1 19,2 „The World Factbook: Suriname“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  20. 20,0 20,1 20,2 „The World Factbook: Uruguay“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  21. 21,0 21,1 21,2 „The World Factbook: Venezuela“. CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. конс. 2008-06-12. 
  22. Redfield, Peter (2000). Space in the Tropics: From Convicts to Rockets in French Guiana. Berkeley: University of California Press. стр. 269. ISBN 0-520-21985-6. OCLC 191037539. 
  23. Baker, Colin; Sylvia P. Jones (1998). Encyclopedia of Bilingualism and Bilingual Education. Clevedon: Multilingual Matters. стр. 460. ISBN 1-85359-362-1. OCLC 34932753. 
  24. Kozloff, Nikolas (2007). Hugo Chavez: Oil, Politics, and the Challenge to the United States. New York: Macmillan Publishers. стр. 136. ISBN 1-4039-8409-3. OCLC 144596511. 

Поврзано[уреди | уреди извор]