Бахо Нуево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бахо Нуево

Бахо Нуево или познати како Петрелски Острови (шпански: Bajo Nuevo, Islas Petrel) е мал, ненаселен гребен со мали островчиња, покриен со трева, долг 26, широк 9 км и се наоѓа во западниот дел на Карипско Море. Има еден светилник на островот Лоу Кеј, а најблиско копно е гребенот Сераниља, на 110 км западно.

Гребенот најпрво беше забележан на холандските карти во 1634, но името му беше дадено дури во 1654 година. Бахо Нуево беше повторно откриен од англискиот пират Џон Гловер во 1660. Иако гребенот моментално е контролиран од Колумбија, тој е предмет на политички спор околу суверенитетот помеѓу Јамајка, Никарагва и САД.