Прејди на содржината

Наша книга (издавачка куќа)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Наша книга — македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје.

Историјат

[уреди | уреди извор]

Седиштето на „Наша книга“ било во Скопје, на улицата „Партизанска“, број 17,[1] односно „Партизански одред, број 17а.[2]

Организација и менаџмент

[уреди | уреди извор]

Директори на „Наша книга“ биле:

Главни и одговорни уредници на „Наша книга“ биле:

Како уредници во „Наша книга“ работеле:

Издавачка дејност

[уреди | уреди извор]
 1. Видое Подгорец, Белото Циганче, Наша книга, Скопје, 1969.
 2. Ѓорѓи Абаџиев, Пустина. Наша книга, Скопје, 1972, стр. 176.
 3. Браќа Грим, „Сказни“, Наша книга, Скопје, 1972.
 4. Вилијам Голдинг, Господарот на мувите. Скопје: Наша книга, 1984.
 5. Петре М. Андреевски, Пиреј (четврто издание). Наша книга, Скопје, 1986.
 6. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 7. Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995, стр. 59.
 8. Волшебниот прстен - Естонски народни приказни. Наша книга, Скопје.
 9. Ѓорѓи Абаџиев, Пустина. Наша книга, Скопје, 1972, стр. 2.
 10. Браќа Грим, „Сказни“, Наша книга, Скопје, 1972.
 11. Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995, стр. 55.
 12. Вилијам Голдинг, Господарот на мувите. Скопје: Наша книга, 1984, стр. 2.
 13. „Библиографија на поетските книги“ во: Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни, Скопје: Темплум, 2014, стр. 159.
 14. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 15. Аделберг фон Шамисо, Чудните доживувања на Петер Шлемил. Скопје: Наша книга, 1974.
 16. Мато Ловрак, Возот в снег. Скопје: Македонска книга, Наша книга, 1975.
 17. 17,0 17,1 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 18. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 21.
 19. Ернест Хемингвеј, Преку реката и во шумата, Скопје: Мисла, Култура, Македонска книга, Наша книга, 1979.
 20. Иван Цанкар, На пругорнината, Скопје: Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1983.
 21. Митко Маџунков, Меѓата на светот, Скопје: Наша книга, 1985.
 22. А. С. Пушкин, Одбрани дела во пет тома, том III. Скопје: Наша книга, 1986.
 23. Александар Стојановски, Иван Катарџиев, Данчо Зографски, Михаило Апостолски, Историја на македонскиот народ, Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1988.
 24. Блаже Конески, Лозје. Скопје: Детска радост, Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1990.
 25. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.
 26. Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995.