Европејци (роман)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Европјеци (англиски: The Europeans) е роман на англискиот писател Хенри Џејмс.

Содржина[уреди | уреди извор]

Романот се состои од 12 глави.[1]

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Издание на „Наша книга“ од 1988 година[уреди | уреди извор]

Во 1988 година, романот „Европејци“ бил објавен од издавачката куќа „Наша книга“, како дел од едицијата „Светска класика“, во превод на Венера Новаковска. Романот, со обем од 178 страници, во тврд повез и димензии од 21 сантиметар, е испечатен во печатницатаНова Македонија“, во Скопје, во тираж од 2.000 примероци. Книгата е каталогизирана во НУБ „Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 86-373-0200-9. Книгата била објавена со финансиска помош од Републичката заедница на културата - Скопје. Ликовно-графичкото уредување е дело на Томислав Филипов, а коректурата ја извршиле Спасија Бурековиќ и Благородна Билбиловска.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Хенри Џејмс, Европејци. Скопје: наша книга, 1988.
  2. Хенри Џејмс, Европејци. Скопје: наша книга, 1988.