Прејди на содржината

Чудните доживувања на Петер Шлемил

Од Википедија — слободната енциклопедија

Чудните доживувања на Петер Шлемил – новела на германскиот писател Аделберт фон Шамисо од 1814 година.

Чудните доживувања на Петер Шлемил

Содржина

[уреди | уреди извор]

Делото се состои од 11 глави:[1]

 • Како си ја продадов својата сенка
 • Човекот во сиво исчезнува без трага
 • Ни најславниот сликар не може да помогне
 • Ме пречекуваат како цар, но сепак
 • По една година и еден ден
 • Невидливото птичје седело и капата – снемувалка
 • Протеран како слуга на ѓаволот
 • Искушение
 • Без сенка и без пари
 • Со чизми од седум милји
 • Завештание

Изданија на македонски јазик

[уреди | уреди извор]

Во 1974 година, делото било објавено од страна на издавачката куќа „Наша книга“ како дел од лектирата за петто одделение во основните училишта. Преводот го извршил Душко Наневски, нацртот на корицата бил дело на Томе Филиповски, а книгата била отпечатена во печатницата „13 Ноември“ при НИК „Наша книга“, Скопје.[2]

 1. Аделберг фон Шамисо, Чудните доживувања на Петер Шлемил. Скопје: Наша книга, 1974.
 2. Аделберг фон Шамисо, Чудните доживувања на Петер Шлемил. Скопје: Наша книга, 1974.