Училиште

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Средното училиште „СУ „Раде Јовчевски-Корчагин“ во Скопје

Училиште — учебна установа каде што според однапред утврден план и програма луѓето, обично во своите детски и младешки години, се здобиваат со знаење. Покрај пренесувањето знаење на младата генерација, училиштето има и воспитна и социјална функција. Во минатото училиштата биле делени на машки, женски и мешани. Денес има професионални училишта коишто даваат знаење кон одредена професија, како и уметнички и профилирани училишта.

Како што самото име „училиште“ укажува, главната активност на учениците во училишните установи е учење, т.е. меморирање на однапред изготвени податоци, без осврт на точноста, применливоста или ажурноста на податоците, или пак за методите по кои сервираните податоци се изведени.

Според начинот на финансирање, училиштата можат да бидат државни или приватни.

Средни училишта[уреди | уреди извор]

Средни училишта се оние училишта во кои учениците се образоваат на повисок степен. Во некои земји средните училишта се незадолжителни.

Училиштето како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Училиштето како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Училиштето како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Учители“ (англиски: Teachers) - песна на француската група „Дафт Панк“ (Daft Punk) од 1997 година.[10]
 • „Час по хемија“ (англиски: Chemistry class) - песна на англискиот рок музичар Елвис Костело од 1979 година.[11]
 • „Училиштето заврши“ (англиски: School's out) - песна од истоимениот албум на американски рок-музичар Алис Купер од 1972 година.[12]
 • „Враќање во училишните денови“ (англиски: Back To Schooldays) - песна на британскиот рок-пејач Греам Паркер (Graham Parker) од 1976 година.[13]
 • „Училишна госпоѓа“ (англиски: School Mam) — песна на британската рок-група „Стренглерс“ (The Stranglers) од 1977 година.[14]
 • „Бирмингенското школо за бизнис школо“ (англиски: The Birmingham School Of Business School) - песна на британската рок-група „Фол“ (The Fall) од 1992 година.[15]
 • „Итонските пушки“ (англиски: The Eton Rifles) - песна на англиската рок-група „Џем“ (The Jam) од 1979 година.[16]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 52.
 2. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 53.
 3. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 70.
 4. Јозо Т. Бошковски, Деца и цвеќиња и ѕвезди, Нов свет, Скопје, 1981, стр. 11.
 5. Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 64.
 6. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 129-131.
 7. Јован Јовановиħ Змај, Песме. Београд: Рад, 1963, стр. 153-154.
 8. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 59-60.
 9. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 129.
 10. YouTube, Daft Punk - Teachers (Official Audio) (пристапено на 4.2.2017)
 11. DISCOGS, Elvis Costello & The Attractions ‎– Armed Forces (пристапено на 29.4.2020)
 12. Youtube, Alice Cooper - School's Out (from Alice Cooper: Trashes The World ... (пристапено на 2.9.2016)
 13. DISCOGS Graham Parker And The Rumour ‎– Howlin Wind (пристапено на 24.12.2017)
 14. DISCOGS, The Stranglers ‎– No More Heroes (пристапено на 4.5.2021)
 15. DISCOGS, The Fall ‎– Code: Selfish (пристапено на 22.10.2020)
 16. DISCOGS, The Jam ‎– Setting Sons (пристапено на 3.6.2020)